Sproeien met slootwater mag vanaf vandaag niet meer

25 juli 2018
Sproeien met slootwater mag vanaf vandaag niet meer

ALBLASSERDAM / PAPENDRECHT / SLIEDRECHT - Vanwege de aanhoudende droogte stelt Waterschap Rivierenland een beregeningsverbod met oppervlaktewater in. Dit geldt per woensdag 25 juli voor het beregenen van gewassen in het hele rivierengebied, dagelijks tussen 09.00 en 18.00 uur. Het waterschap neemt deze maatregel om te voorkomen dat er watertekorten ontstaan in de kleinere vertakkingen van het watersysteem, zodat het beschikbare water zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld over de gebruikers.

Beregenen / sproeien met water uit de sloot is niet toegestaan, voor tuinen net zo min als voor agrarische percelen.
Voor leidingwater geldt geen beperking. Wel verzoeken de drinkwaterbedrijven om spaarzaam met water om te gaan.
Druppelbevloeiing van gewassen is ook toegestaan. Ook het koelen van daken van stallen is toegestaan. Voor het inlaten van water uit de grote rivieren neemt het waterschap maatregelen bij gemalen en zet extra pompen in.

De maatregel geldt alleen overdag, omdat bij beregening overdag veel water verdampt en dus niet efficiënt wordt gebruikt. Overdag probeert het waterschap water in het gebied aan te vullen.

Een overtreding van het beregeningsverbod kan leiden tot een boete vanaf 550 euro, afhankelijk van de situatie. Controles vinden plaats in het veld, vanaf het water en vanuit de lucht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.