Gemeente Papendrecht, HVC en Woonkracht10 gaan voor CO₂-neutraal

18 juli 2018 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Gemeente Papendrecht, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC en woningcorporatie Woonkracht10 ondertekenden vrijdag 13 juli 2018 een intentieverklaring om de haalbaarheid van een collectief warmtenet te onderzoeken. Hiermee zetten zij een belangrijke stap om van Papendrecht een CO₂-neutrale gemeente te maken in 2050.

CO₂-neutrale gemeente
Op Europees niveau is afgesproken om de CO₂-uitstoot in 2050 met 80-95% te verminderen. Nederland gaat nog een stapje verder. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn. Veel provincies en gemeenten zijn daarom al druk bezig met de voorbereidingen hierop.
Inwoners die willen bijdragen aan een CO2 neutraal Papendrecht kunnen dat doen door bijvoorbeeld hun benzineauto te vervangen door een elektrische auto.

In de Drechtsteden is begin dit jaar de ‘Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal 2050’ door dertig partijen ondertekend, waaronder HVC, de woningcorporaties en de gemeente Papendrecht. Alle partijen leveren hun bijdrage om ervoor te zorgen dat de regio in 2050 energieneutraal is. Een van de belangrijkste doelstellingen uit dit akkoord is de missie om gebouwen en woningen aardgasvrij te maken.

Wethouder Arno Janssen: "Met elkaar staan we voor een grote opgave in het belang van alle inwoners van Papendrecht. Om duurzame woningen en leefomgevingen te creëren, moeten we de samenwerking zoeken met andere partijen, zoals woningcorporatie Woonkracht10 en energie- en afvalbedrijf HVC." Arjan ten Elshof (directeur HVC) en Erwin Zwijnenburg (bestuursvoorzitter Woonkracht10) zijn het hier roerend mee eens.

Een nieuw warmtenet
Met deze intentieovereenkomst spreken de partijen af samen te werken aan een nieuw warmtenet in Papendrecht. Verschillende duurzame warmtebronnen worden onderzocht, zoals aardwarmte of energie uit oppervlaktewater. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt straks gebruikt voor verwarming van ruimtes en kraanwater voor woningen en bedrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat een vergelijkbaar gebruikscomfort, veiligheid en leveringszekerheid wordt geboden als bij gasgestookte installaties. De gemeente, Woonkracht10 en HVC stellen zich ten doel om begin volgend jaar een plan te presenteren waarin duidelijk wordt of een warmtenet in Papendrecht haalbaar is of (nog) niet.

Een lagere energierekening
Woonkracht10 heeft de landelijke en regionale ambitie voor het verduurzamen van woningen hoog op de agenda staan. Naast het milieu houdt de corporatie ook rekening met de portemonnee van de huurder, door te kijken naar de totale woonlasten en niet alleen naar de huurlasten. Zo stijgen de energiekosten bijvoorbeeld harder dan de inflatie en de huur. Door deze en alle andere milieubewuste aanpassingen aan de woning dalen de energielasten flink. Hierdoor worden de totale woonlasten beheersbaar, waardoor het wonen in de Papendrecht betaalbaar blijft.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.