Medewerker Stedin gewond bij gasexplosie aan de Berkenhof

17 juli 2018 door Hennie van der Zouw
Medewerker Stedin gewond bij gasexplosie aan de Berkenhof

PAPENDRECHT - Een medewerker van Stedin is gewond geraakt bij een gasexplosie in een schuur van een hoekwoning aan de Berkenhof. De gevel van het huis aan de Berkenhof raakte door de klap ontzet. Dakpannen en glas liggen tot twintig meter voor het huis.

De explosie vond plaats op dinsdag 17 juli aan het einde van de ochtend. De man was aan het werk in de meterkast, toen de klap plaatsvond.

Het slachtoffer liep brandwonden en een hoofdwond op en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het gaslek aan de Berkenhof is inmiddels gedicht door een andere monteur van Stedin.

De klap was zo groot, dat bij de overburen een ruit is gesprongen en een deur is ontzet.

Onderzoek en conclusie Brandweer:

In Papendrecht raakt een bewoner van een hoekwoning tijdens graafwerkzaamheden de gasleiding. Hij gooit zand op de lekkage, belt de brandweer, ontruimt zijn woning en waarschuwt de buren.

Als de brandweer ter plaatse is, meet zij geen alarmerende waarden rond de woning en in de kruipruimte. De collega’s openen ramen om te ventileren en voeren tijdens het wachten op de netbeheerder nog enkele metingen uit.

Gestopt
Na circa dertig minuten arriveert de monteur van de netbeheerder. Hij maakt zijn PBM’s (Persoonlijk BeschermingsMiddel) gereed, zet een knevel op de lekkage en meldt aan de brandweer dat de lekkage gestopt is. Dan arriveert ook een tweede monteur. De brandweer meldt zich af en gaat terug richting de kazerne.

Explosie
Nog voor de collega’s de kazerne bereiken, krijgen zij opnieuw een alarmering voor hetzelfde adres. Ditmaal voor een explosie. Daar weer aangekomen, zien ze dat het dak van het schuurtje gelift is. Dakpannen en glas liggen tot twintig meter voor het huis. Eén van de monteurs van de netbeheerder heeft brandwonden en een hoofdwond opgelopen.

Oorzaak
De brandweer heeft geen metingen in het schuurtje gedaan. Daardoor zijn de koelkast in het schuurtje en de kruipruimte eronder niet ontdekt. Doordat de bewoner zand op het lek had gegooid, is het gas via het zand en de doorvoeringen in de fundering in de kruipruimte van het schuurtje terechtgekomen. Daar is een explosief mengsel ontstaan, wat vermoedelijk door het schakelen van de koelkast is ontstoken.

Weten wat je meet
De brandweer heeft het lek-zoekapparaat en de explosiegevaarmeter gebruikt om te meten. Tijdens het incident werden met beide instrumenten geen alarmerende waarden gemeten. Achteraf bleek dat ze niet op de juiste manier zijn toegepast waardoor de meetresultaten verkeerd zijn geïnterpreteerd. Het lek-zoekapparaat is als een PBM gebruikt om de hoeveelheid gas te meten. Hierdoor ontstond een verkeerd beeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.