Een Memorabele avond bij de CRP over 'De laatste Getuige'

16 juli 2018 door Hennie van der Zouw
Een Memorabele avond bij de CRP over 'De laatste Getuige'

PAPENDRECHT - De ode die woensdagavond 11 juli gebracht werd door Celeste Liberty uit Papendrecht en Frank Krake uit Hengelo aan het non-fictieve relaas 'De laatste getuige,' was toegankelijk en indrukwekkend. Piet Kaptein, bestuurslid van de Culturele Raad Papendrecht, gaf een dag later een reactie.

Piet Kaptein: ‘Meer dan zestig bezoekers waren in de speakers corner van de plaatselijk bibliotheek aan de Veerweg present om de onder auspiciën van de CRP georganiseerde lofzang op de bestseller De laatste getuige met ondertitel ‘De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde’ te beleven.  De auteur Frank Krake, tevens directeur van uitgeverij Achtbaan, gaf in woord en beeld een bevlogen verslag van het schrijfproces  en over de inhoud van zijn boek dat al veertien weken hoog op de verkooplijsten prijkt. De singer songwriter Celeste Liberty zorgde voor muzikale intermezzo’s met als hoogtepunt de song ‘Brand New’, die een eerbetoon is aan de hoofdpersoon Wim Aloserij.

Krake ontmoette Aloserij een jaar terug tijdens een contactdag van de Vriendenkring van het voormalige concentratiekamp Neuengamme. Na afloop kwam hij in gesprek met een vitale heer op leeftijd, Aloserij, wiens verhaal hem niet meer losliet. ‘De laatste getuige’ is nu het resultaat, dat tot stand kwam na tientallen gesprekken, literatuuronderzoek, speurwerk bij o.a. het NIOD en verdere research. Het bleek dat de herinneringen van de in 1923 geboren Wim Aloserij naadloos aansloten bij de gepasseerde werkelijkheid in met name de Tweede Wereldoorlog. Decennialang had hij tegenover zijn huisgenoten gezwegen over zijn verleden in de kampen Amersfoort, Husum, Neuengamme en op het door de RAF gebombardeerde  cruiseschip Cap Arcona in de Lübecker Bocht, vandaar dat wij als lezers echt dankbaar mogen zijn voor het bestaan van De laatste getuige.

Het gaat niet aan dat ik met u een verkennend tocht maak door het boek. dat voorin de opdracht kent ‘Voor Jo’, de twee jaar oudere zus van Wim. Krake memoreerde dat beiden met elkaar op het tijdstip van eerste publicatie een leeftijd bereikt hadden van 190 jaar. Overigens, Aloserij verliet voorbije 2 mei in zijn slaap het  leven, vlak voor de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam waarbij hij het woord zou voeren. Krake verving hem die avond en had het naar eigen zeggen daar heel moeilijk mee. Wat mij persoonlijk bij zal blijven van het referaat van Krake is dat Aloserij ondanks alle oorlogswee niet getraumatiseerd werd, hetgeen te danken is aan zijn vrouw Miep, zijn dokter Dasberg en zijn geloofsovertuiging als Jehovagetuige. Wat ik ook vermeldenswaard vind, is dat Krake genuanceerd over de jaren van oorlog schrijft: zo meldt hij dat Wim Aloserij het slachtoffer werd van Nederlandse premiejagers, dat hij geholpen werd door een NSB-burgemeester en door een SS-bewaker en dat in Duitsland een einde is gekomen aan de idee van ‘wir haben es nicht gewusst’. En ook te melden is dat De laatste getuige bijna 30.000 keer over de toonbank ging en dat het er dik inzit dat het via een literaire agent een Duitstalige versie gaat kennen.

De voorzitter van de CRP, Joke Boer, dankte aan het slot van de wel heel bijzondere avond, die ook bijgewoond werd door wethouder Kees de Ruijter,  Frank Krake en Celeste Liberty voor hun grandioze inbreng, die getuigde van grote betrokkenheid bij het wel en wee van Wim Aloserij. Terwijl Celeste haar songs met gitaar door de bieb liet zweven, vormde zich een lange rij voor het tafeltje met exemplaren van De laatste getuige, waarachter de schrijver verkocht en signeerde.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.