D66 oogst kritiek met uitsluiten religieuze organisaties bij plan welkomstborrel nieuwe inwoners

13 juli 2018
D66 oogst kritiek met uitsluiten religieuze organisaties bij plan welkomstborrel nieuwe inwoners

PAPENDRECHT - Ieder jaar krijgt Papendrecht ongeveer 1100 nieuwe inwoners. Tot een paar jaar geleden kregen zij een welkomstpakketje van de gemeente Papendrecht, maar aangezien deze behoorlijk was verschraald, is de gemeente hiermee gestopt.

Tijdens de raadsvergadering van 12 juli diende D66 een motie in om nieuwe inwoners een welkomstborrel aan te bieden, om op deze wijze inwoners welkom te heten. Dit idee werd door alle andere partijen sympathiek gevonden.

Er zat echter 1 zin in het voorstel van D66 dat tot vragen leidde, namelijk dat er bij deze bijeenkomst alle Papendrechtse organisaties welkom zijn, behalve organisaties met een religieuze of politieke achtergrond. Pieter-Jan den Dekker (CU) gaf aan dat hij kan begrijpen dat kerken zichzelf niet op deze bijeenkomst presenteren, maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld de SIHVPa en Bij Bosshardt? Deze organisaties hebben een christelijke achtergrond, maar dat wordt niet actief naar buiten gebracht.

Trijntje van Es (D66) was heel stellig dat zelfs deze organisaties niet welkom zijn.

Margré van Wijngaarden (PAB) was vervolgens ook stellig: "Ik stoor me een beetje aan de houding van mevrouw Van Es hoe ze zich afzet tegen religie. Ik ga ook niet naar de kerk, maar ik heb er erg veel moeite mee dat u blijkbaar mensen met een religieuze achtergrond wegzet als zijnde van dan kan het nooit een leuk feest worden, want die blijven maar drammen over hun geloof".

Trijntje van Es: "Ik kan dit natuurlijk niet zonder reactie laten, want dit is natuurlijk volledig bezijden de waarheid. Mijn moeder is christelijk, om het even dicht bij huis te houden, en ik ben christelijk opgevoed. Het gaat mij om de invulling van zo'n dag. Ik denk ook niet dat iemand thuis denkt dat een hekel heb aan wie ook met welke religie dan ook. Alleen een introductie in de Papendrechtse samenleving, een feestelijke bijeenkomst, is niet bedoeld om politieke of religieuze zielen te winnen."

Margré van Wijngaarden reaeerde: "Nogmaals, u zegt het nu in bedekte termen, maar het komt toch weer op hetzelfde neer. Ik blijf ervan overtuigd dat op zo'n bijeenkomst alle gezindten welkom laat zijn, want dat is namelijk de gemeenschap van Papendrecht. Dus als je ze wilt introduceren, en je laat belangrijk deel van Papendrecht weg, mensen die altijd bezig zijn om andere mensen te helpen, los van of je zelf wel of niet christelijk bent, dat heeft er even niets mee te maken, dan ga je andere groepen uitsluiten. Ik vind dat een beetje rare manier van doen."

De gewraakte zin werd uiteindelijk niet door D66 aangepast of verwijderd. Na stemming werd het voorstel met 12 tegen 11 stemmen verworpen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.