Johan Weeber van Next Real Estate:'Onze winkelhuren zijn sinds 2007 gehalveerd'

08 februari 2018
Johan Weeber van Next Real Estate:'Onze winkelhuren zijn sinds 2007 gehalveerd'

PAPENDRECHT - De afgelopen periode zijn er diverse berichten geweest van winkeliers op Winkelcentrum De Meent die zijn gestopt met hun winkel, zoals de Jagro, de Goudreinet en Bakkerij Uljee.

De meest gehoorde reden was dat de huurprijzen, die verhuurder Next Real Estate berekent, veel te hoog zouden zijn.

Maar hoe hoog zijn de huren nu daadwerkelijk? Papendrecht.net ging daarom in gesprek Johan Weeber, portefeuillemanager bij Next Real Estate.

Next Real Estate is de grootste verhuurder van winkelpanden op winkelcentrum De meent. Aan de binnenkant van de rechthoek Weteringsingel, Brederodelaan, Oude Veer en Veerpromenade heeft het 66 units in beheer met een totale oppervlakte van ongeveer 20.000m². De enige panden die het niet in beheer heeft binnen dit gebied, is het pand van de Rabobank, De Gruijter, King Young Men Style, Q-Makelaars, Sjaloom en het Ooglasercentrum.

Over de leegstand geeft Johan Weeber aan: "Van de 66 units die wij in beheer hebben, staan er momenteel 12 leeg. In vierkante meters staat ongeveer 10 tot 15% leeg, wat ook het landelijke gemiddelde is. De grootste ruimte die leeg staat is het voormalige pand van RB, dat 1400m² beslaat."

Maar dan nu de belangrijkste vraag: klopt het dat de huren relatief hoog zijn? Wat is uw visie hierop?
Johan Weeber:"Uit concurrentieoverwegingen kan ik geen concrete prijzen per m² noemen. Maar het is een feit dat de huurprijzen sinds de opening van het nieuwe winkelcentrum in 2007 enorm zijn gekelderd, want onze huurprijzen zijn ongeveer gehalveerd. In 2007, net een jaar voor het uitbreken van de crisis, stonden de winkeliers in de rij om een pand te mogen huren: 'Waar kan ik tekenen?' We hadden makkelijk drie keer zo veel winkels kunnen verhuren!

Destijds zijn verhuurcontracten afgesproken van 5 of 10 jaar, en in 2012 en 2017 (en begin 2018) heeft het overgrote deel van de winkeliers het contract verlengd, tegen fors lagere huurprijzen. Een aantal winkeliers is gestopt, omdat ze hun contract niet meer wilden verlengen. Ik ben ervan overtuigd dat de huurprijs niet de hoofdreden is, want wij zijn heel ver met de prijs gezakt ten opzichte van 5 of 10 jaar geleden. Bovendien maakt voor de winkelier de winkelhuur slechts zo'n 10 tot 15% van de totale omzet uit, dus het is geen doorslaggevend onderdeel."

Hoe ziet u de toekomst van Winkelcentrum De Meent?
"We zijn erg blij met de oprichting van een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) voor het centrum. Met deze BIZ kunnen in het centrum gezamenlijke projecten bekostigd worden om het centrum te verbeteren en toekomstbestendig te maken, zoals het gratis parkeren de eerste twee uur, het verfraaien van het straatbeeld en promotionele activiteiten.

Het blijkt dat er inmiddels 40 tot 50% meer auto's in de parkeergarage staan en we vermoeden dat het vooral bezoekers uit de regio zijn. Dirk supermarkt heeft al aangegeven dat hun omzet in januari 2018 duidelijk hoger is geworden".

Verdere ontwikkelingen noemt Weeber: "Door de opkomst van het webwinkelen krijgen winkeliers het moeilijker, maar er blijft nog steeds vraag naar fysieke winkels.
Er zijn er Papendrecht meerdere ondernemers die nu nog een winkel aan huis of op een B-locatie in Papendrecht hebben. We willen deze ondernemers uitnodigen om met ons in gesprek te gaan, er is meer mogelijk dan je wellicht denkt", aldus Johan Weeber.

Robert van Campenhout, evenementmanager van winkelcentrum De Meent is ook positief gestemd. Dankzij de BIZ is er nu een goede samenwerking tussen de eigenaren, huurders en de gemeente en kunnen we het winkelcentrum verder goed in de markt gaan zetten. Laten we met zijn allen achter de winkeliers gaan staan!

Tekst en foto: Hans Huisman

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.