Gemeente Papendrecht schaft vloekverbod af

08 juni 2018
Gemeente Papendrecht schaft vloekverbod af

PAPENDRECHT - Op donderdag 7 juni heeft de raad tijdens haar vergadering besloten om het vloekverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordeing (APV) op te heffen.
Vanaf heden is vloeken in het openbaar dus niet meer strafbaar.
Bij stemming negen raadleden voor handhaving van het verbod en veertien raadsleden tegen.
De voornaamste reden die werd genoemd om tegen te stemmen is niet zozeer dat men voor vloeken is, maar dat het vloekverbod in de praktijk lastig te handhaven is.

Arjan Kosten, fractievoorzitter van de SGP, pleitte er echter voor om het vloekverbod te laten staan:
"Het is een verkeerd signaal aan de samenleving. We signaleren samen, ik neem aan dat het we daar over eens zijn, dat de taal ruwer en platter wordt. Met elkaar vinden we dat een ongewenste ontwikkeling en onfatsoenlijk. Dan kan het toch niet zo zijn dat je als overheid een regel op dat gebied afschaft?
Uitgangspunt van de APV is dat de gemeente veilig en leefbaar moet zijn. Dat delen we ook allemaal. Wist u dat er onderzoek bestaat waaruit blijkt dat vloeken stressverhogend kan werken? Andersom bestaat er ook onderzoek, die aangeeft dat het stressverlagend kan zijn. Maar dan blijf je nog steeds zitten met de categorie mensen die zich onveiliger, onprettiger en stressvoller voelt. Verbale agressie, is nog steeds agressie.
Vloeken is kwetsend. Misschien niet voor iedereen. Maar mij en andere christenen trapt u er mee op het hart. Verkeerd of zinloos gebruik van Gods Naam doet echt pijn. Wij geloven dat God realiteit is en als een Vader voor ons zorgt. Wie een vader heeft of heeft gehad, die ontzettend goed voor hem/ haar gezorgd heeft, weet wat het betekent als er iets negatiefs van hem gezegd werd. Dat doet pijn, toch?" Aldus Arjan Kosten.

In Barneveld, Putten, Rijssen, Tholen, Nijkerk, Rijssen, Staphorst, Krimpen aan de IJssel, Ermelo, Elburg, Nunspeet en op Urk geldt nog wel een vloekverbod.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.