Hetty van Rijn bij Music, Art & Lemonade: ‘Zoals de zon de bloemen kleurt, kleurt de kunst het leven’

05 juni 2018 door Hennie van der Zouw
Hetty van Rijn bij Music, Art & Lemonade: ‘Zoals de zon de bloemen kleurt, kleurt de kunst het leven’

PAPENDRECHT - ‘Mijn hart en handen, durf, materialen en grote kwasten zijn mijn voornaamste instrumenten. Als ik aan de slag ga, komen er altijd ideeën. Vrij zijn en mijn gang gaan, daar zit voor mij vooral het plezier in. De creativiteit is dan soms niet te stuiten.’ Schilder Hetty van Rijn vertelt over haar passie en kijkt uit naar event Music, Art & Lemonade.

‘Schilderen is een beetje een uit de hand gelopen hobby, maar het is echt mijn passie geworden. Ik was er altijd al wel in geïnteresseerd, maar ik ben pas echt begonnen toen ik zo’n jaar of twintig geleden naar Papendrecht kwam. Aan de neus te zien, moet Rembrandt trouwens een voorvader van me zijn haha.’

Kleurrijk
‘Ik schilder vooral heel kleurrijk en op groot formaat. Ik vind het fijn om met mijn handen iets op doek te zetten. Af en toe iets figuratiefs, maar heel vaak abstract. Meestal uitgewerkt met acrylverf, acrylinkt of houtskool. Het gaat mij vooral om de kleurcombinaties, de composities komen uit mijn hart. Ik laat de verf ook wel over het doek druipen. Mijn leraar, Ab Vroegindeweij uit Dordrecht, zegt altijd dat er veel vaart en kracht in mijn werk zit, daar kan ik me wel in vinden.’

Enthousiast
‘Of ik ambities heb? Jazeker, altijd! Het is niet realistisch meer, maar ik had eigenlijk het liefst decorbouwer geworden. Ik vind het leuk om mijn werk te laten zien en het streelt mijn ego als ik schilderijen verkoop. Sinds eind mei is er een expositie met vijftien van mijn werken in het Denksportcentrum. Tijdens Music, Art & Lemonade laat ik vier schilderijen zien. Een ervan heb ik samengesteld uit vier werken. Die heb ik in repen geknipt en vervolgens willekeurig in elkaar gevlochten.

Music, Art & Lemonade wordt groots opgezet. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt en of het publiek het waardeert, maar ik juich het van harte toe. ‘Zoals de zon de bloemen kleurt, kleurt de kunst het leven’is een uitspraak die ik helaas niet zelf heb bedacht, maar die mooi aangeeft wat het belang van kunst en cultuur is. Het is voeding, je laadt je accu er mee op. Met mijn partner Jeanne, die mij altijd stimuleert om te schilderen, bezoek ik concerten, we dansen. We zouden niet zonder kunst en muziek kunnen. Het is bijvoorbeeld heerlijk als ik aan het klooien ben terwijl Jeanne piano speelt. Maar we genieten bijvoorbeeld ook van de luchten die elke keer veranderen. Het is hartstikke mooi om te zien dat iedereen die meedoet aan Music, Art & Lemonade zo enthousiast is, van elkaar leert en dat kunstenaars ook naar scholen en andere plekken gaan om andere mensen enthousiast te maken.’

Tijdens event Music, Art & Lemonade zijn er van woensdag 13 tot en met zondag 17 juni op de Marktconcerten, optredens en een hippe loungehoek met bijpassende muziek. In containers laten Papendrechters hun werk zien en iedereen kan gratis meedoen aan allerlei workshops. Daarnaast kun je kunst- en cultuurbeoefenaars tijdens de Meet&Greet ontmoeten op de locaties waar zij werkzaam zijn en werk bezichtigen. Kortom, je kunt in een groot openluchtatelier ontdekken hoe leuk je buren zijn! Alle creatievelingen en hun activiteiten worden vermeld op een Culturele Menukaart die aan het eind van het jaar wordt uitgegeven. Zie www.papendrecht.nl/mal-event.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.