Expositie Collectie Luigies nu ook in Dordts Museum

30 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Expositie Collectie Luigies nu ook in Dordts Museum

PAPENDRECHT / DORDRECHT - Een immer terugkerend item tijdens de vergaderingen van de Culturele Raad Papendrecht was het bespreken van het wel en wee van de vroegere Collectie Luigies, ook wel Collectie De Rietgors. De komende maanden beleeft de verzameling kunstschatten een revival in Dordrecht.

Wij vroegen bestuurslid van de CRP Piet Kaptein een reactie te verwoorden van dit artistieke initiatief.

Piet Kaptein: ‘Ik vind het grandioos dat het Dordrechts Museum van 17 juni tot en met 21 oktober een tentoonstelling presenteert, waarop hoogtepunten uit de verzameling van de heer Nanne Harm Luigies te aanschouwen zijn. Het was in 1974 dat de gedreven en fervente  Rotterdamse ondernemer en kunstverzamelaar Luigies zijn unieke collectie aan de gemeente Papendrecht schonk. Luigies was ongehuwd en kinderloos, woonde in villa De Rietgors aan de Korenbloemstraat alhier.

De collega raadsleden  gemeenteraad vielen mij tijdens een vergadering met o.a. als agendapunt de officiële overdracht  bij, toen ik zei dat de schenking ‘uit de kunst’ was. Vele bewoners van Papendrecht en daarbuiten wisten jaar en dag de weg te vinden naar de exposities van  schilderijen, aquarellen en tekeningen. In mijn huisarchief koester ik de ansichtkaart met de uitnodiging om vrijdag 6 oktober 1978 als wethouder van Culturele Zaken de opening in museum De Rietgors met werken uit eigen bezit van Jan Sluijters, Charley Toorop, Kees van Dongen en Auguste Herbin te verrichten.

Ook bewaar ik de uitnodiging die de CRP uit liet gaan voor de opening van de manifestatie ‘Het landschap in beeld’ die ik zaterdag 18 januari 1992 mocht laten passeren in het Museum voor Moderne Kunst aan de Markt. Onze eigen regio kwam daarbij ook aan bod via schilders als Marinus Reus, Cor Noltee, Roland Lary en Bernard Koldeweij, die zich vaak  door de entourage van Dordrecht en Papendrecht lieten inspireren. Om goed te verstaan: na het overlijden van de heer Luigies verhuisde de collectie van de privé villa naar een eigen home.

Conservator in die jaren was kunstkenner en beoefenaar bij uitstek Adrie Mouthaan,  die naast zijn reguliere museale bezigheden lezingen en rondleidingen hield. Ik ben benieuwd of de medewerkers van Museum Dordrecht  bij de komende expositie ook aandacht besteden aan de werken van Adrie Mouthaan himself. Ik weet dat van onze  vroegere plaatsgenoot met geboortejaar 1940 in de collectie van Luigies stukken present zijn als ‘Achter het oude gemeentehuis’, ‘Boerenhoeve’, ‘Drie scheepjes’ en ‘Zonnebloem’. Het kwartet getuigt van het vakmanschap en de bezieling van Mouthaan, die in Luigies ook een vriend wist. Helaas moest Adrie naast de opkomst ook de teloorgang van Museum De Rietgors beleven, want in 2001 moest de kunstgalerij de deuren sluiten, vanwege te lage bezoekersaantallen.                                                                                                                   

Omdat de collectie Luigies te mooi is om niet gezien te worden kreeg het Dordrechts Museum de werken vorig jaar in beheer. Het kunstpaleis wil de werken weer voor de dag halen en doet dat met een tentoonstelling die geheel gewijd is aan de vroegere kunstschatten  van De Rietgors. Zo zullen topstukken van Floris Arntzenius, Auguste Herbin,  Jan Slijters,  Charley Toorop, Karel Appel en Corneille te kijk hangen. Derhalve: hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.