Waarderingsprijs voor ware ambassadeurs van Papendrecht

11 mei 2018 door Josette Huisman

PAPENDRECHT - Vertel over de grens dat je uit Nederland komt en waarschijnlijk krijg je enthousiaste reacties over Johan Cruijff, dj Tiesto, tulpen of klompen. Het zou mooi zijn als de naam Papendrecht ook zo’n sterk beeld en zulke enthousiaste reacties oproept. Om dat te bevorderen, wordt de komende tien jaar de Papendrechtse Waarderingsprijs uitgereikt aan Papendrechters of organisaties die bijdragen aan de bekendheid en identiteit van Papendrecht.

Papendrecht wordt door Papendrechters steevast omschreven als een fijne woongemeente, geroemd om de beschikbare voorzieningen en gewaardeerd als uitvalbasis naar grotere centra. Dat er in Papendrecht daarnaast verrassend veel fantastische initiatieven van individuele personen, instellingen en bedrijven zijn, komt minder goed over het voetlicht. Als je er even over nadenkt, kent iedereen wel mensen die veel doen om Papendrecht op de kaart te zetten, maar daar – in elk geval vanuit die invalshoek – nooit een schouderklopje voor krijgen. De Papendrechtse Waarderingsprijs is dé kans om daar verandering in aan te brengen door mensen of instellingen die zich inspannen voor Papendrecht in het zonnetje te zetten.

‘Bij mijn afscheid’, licht oud-burgemeester Kees de Bruin de aanleiding voor de prijs toe, ‘werd ik door de gemeenteraad verrast met het instellen van een waarderingsprijs. Die mag ik elke twee jaar toekennen. De prijs is bedoeld om waardering te uiten, te stimuleren en kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht te bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en 2.000 euro die bedoeld zijn om de prijswinnende activiteiten voort te zetten. Samen met een jury kies ik de winnaars.’

Versterking
‘Tijdens mijn burgemeesterschap mocht ik bijdragen aan kennis over de geschiedenis en versterking van de identiteit van Papendrecht. Onder meer met de viering van het 900-jarig jubileum van Papendrecht, aankoop van het Handvest van Papendrecht en de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ over de lokale geschiedenis. Het was hartstikke leuk om te zien dat dat wordt gewaardeerd. Door inwoners maar ook door organisaties en de gemeenteraad. Bovendien leidde het ook tot nieuwe initiatieven die aansluiten bij, en een versterking vormen van de Papendrechtse identiteit en bekendheid. Voor de raad was het aanleiding om de waarderingsprijs vorm te geven.’ Ruud Boele, voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en directeur Erik Groeneweg van Theater De Willem en het Sportcentrum zijn inmiddels bereid gevonden plaats te nemen in de jury. De Bruin: ‘Daar ben ik bijzonder blij mee, zij kennen Papendrecht en nabije omgeving goed en hebben kennis van zaken op een terrein dat zich naast geschiedenis, sport en cultuur verder uitstrekt.’

Wereldniveau
‘Papendrechters zijn eerder nuchter dan trots op hun gemeente’, vullen Boele en Groenweg aan. ‘Toch zijn er enorm veel inwoners, organisaties en bedrijven die heel bijzondere dingen doen en op nationaal en internationaal niveau presteren. Kijk alleen al naar de grote bedrijven in de scheep- en luchtvaart. Maar er is daarnaast op vele terreinen zoveel meer. Dat mag absoluut gehonoreerd en gewaardeerd worden en daar dragen wij graag aan bij. De opzet kun je een beetje vergelijken met de jaarlijkse sportverkiezingen, maar dan gericht op mensen en organisaties die zich in brede zin onderscheiden met bijdragen die onze trots op Papendrecht vergroten. We roepen inwoners van Papendrecht en anderen van harte op  kandidaten via e-mail te nomineren. We kiezen daaruit, tijdens een mooi evenement dat in de herfst plaatsvindt, de uiteindelijke winnaar.’ De prijs, formeel de ‘C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs’, zal de komende tien jaar elke twee jaar worden uitgereikt.

Nomineren tot 1 juni
Papendrechters en anderen kunnen tot en met vrijdag 1 juni via info@theaterdewillem.nl inwoners, organisaties en bedrijven nomineren die Papendrecht tot buiten de regio positief op de kaart zetten. De jury is naast de naam natuurlijk bijzonder nieuwgierig naar de reden waarom de genomineerde volgens u de waarderingsprijs verdient!

Foto: De juryleden Erik Groeneweg, Kees de Bruin en Ruud Boele.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.