Wim de Leur volgt Henri Hummelink op als voorzitter Oranjecomité

15 april 2010
Wim de Leur volgt Henri Hummelink op als voorzitter Oranjecomité

PAPENDRECHT - Het werk van Henri Hummelink is klaar. Met een gerust hart treedt hij terug als voorzitter van Oranjecomité Papendrecht en draagt het stokje over aan Wim de Leur.

Hummelink: "In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd ons bestuur te verjongen. Er zitten nu veel dertigers en veertigers in. Ik voel me niet te oud voor hen, maar ik weet dat er stabiliteit is. Ik ben eerst twintig jaar vice-voorzitter geweest en de laatste zes, zeven jaar was ik voorzitter. Nu is het tijd voor een nieuwe voorzitter, met nieuwe ideeën."

Oranjecomité Papendrecht ontstond begin jaren tachtig van de vorige eeuw als een feestcomité, dat op de achterkant van een sigarendoosje de plannen schreef die met Koninginnedag moesten worden uitgevoerd. Van lieverlee werd de organisatie strakker en groter en heeft het comité een gedaantewisseling ondergaan. Het bestuur functioneert als een verlengstuk van het college van Burgemeester en Wethouders. Eigenlijk worden de activiteiten op 30 april en 4 en 5 mei gehouden en uitgevoerd op verzoek van het gemeentebestuur.

'Iets terugdoen'
Toen burgemeester Kees de Bruin tijdens een wandeling aanbelde bij Wim de Leur met de vraag of hij voorzitter wilde worden, zei De Leur niet onmiddellijk Ja. "Het stond niet hoog op m'n verlanglijstje. Ik had er zelfs nog nooit aan gedacht", vertelt hij eerlijk. Wim de Leur is een geboren en getogen Papendrechter en is blij dat hij na een uitstapje van acht jaar in Dordrecht weer in Papendrecht zijn domicilie heeft. Maar zijn werk begint in Den Haag en strekt zich vervolgens uit over de rest van de wereld. Aan plaatselijke (vrijwilligers)activiteiten had hij nog nooit gedacht. "Maar mijn vrouw zei dat ik best iets terug kon doen voor het dorp waarin ik ben opgegroeid."

Zo is het gegaan. Al snel ontdekte De Leur dat er veel vrije tijd gaat zitten in de werkzaamheden van het Oranjecomité. "Ik wil niet verhullen dat ik in het begin het gevoel had: wil ik zóveel tijd hieraan kwijt zijn? Toch heeft het me al snel gegrepen. Ik heb geen spijt van mijn beslissing. Er is een enorme rij aan activiteiten die moet worden georganiseerd en ik kijk er nu met meer respect naar dan in het verleden. Het is een dankbare taak daaraan mee te mogen werken."

Vrije hand
De Leur houdt zich momenteel nog op de achtergrond, maar staat te popelen nieuwe ideeën in te brengen. De echte overdracht is pas op 6 mei, als de activiteiten van 2010 voorbij zijn. Toch kreeg hij de vrije hand om dit jaar Dodenherdenking te organiseren, hetgeen resulteert in een aansprekend programma. Mét onder meer een jonge militair die net is teruggekeerd uit Afghanistan. Aan de zijde van Henri Hummelink kreeg De Leur direct te maken met de nodige organisatorische druk toen bleek dat in de meeste CAO's geen vrije dag is ingelast voor de lustrumviering van Bevrijdingsdag. "Wij hadden voor 5 mei een historische brandweeroptocht georganiseerd die we noodgedwongen hebben verplaatst naar 30 april. Het zou jammer zijn als meer dan de helft van Papendrecht dit zou moeten missen." Het aantal inschrijvingen liep hierdoor aanvankelijk terug van 75 naar 40, maar na een nieuwe aanbieding is het aantal terug op het oude niveau. Eén van de grote klappers wordt een blusboot met enorme spuitkracht. "Door de verplaatsing van onze 5 mei-activiteiten naar 30 april wordt Koninginnedag dit jaar bijzonder zwaar aangezet. Het volledige programma staat volgende week in de krant.

Fotobijschrift: Wim de Leur (links) en Henri Hummelink: de komende en gaande voorzitter van Oranjecomité Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.