Schrijft u ook mee over een 'brok Culturele Geschiedenis?'

20 april 2018 door Hennie van der Zouw
Schrijft u ook mee over een 'brok Culturele Geschiedenis?'

DRECHTSTEDEN / ALBLASSERWAARD - De jaarlijkse taalstrijd van de Culturele Raad Papendrecht is al volop in gang. Heel wat minnaars van de taal zijn de voorbije weken in de pen geklommen. Wij vroegen juryvoorzitter Piet Kaptein aan de aspirant-deelnemers een tussentijdse aansporing te geven en laten hem aan het woord.

Piet Kaptein: De veertiende editie in successie van de door de CRP georganiseerde schrijfwedstrijd kent dit jaar als thema ‘Cultureel Erfgoed’. Dat betekent dat in het gedicht, verhaal of six word story iets wat eerdere generaties ons hebben nagelaten een rol dient te spelen. Het meest voor de hand liggend is daarbij de locatie als plaats van handeling. Een vreugdevolle ontmoeting, een wrede moord, een hachelijke ontsnapping, een sfeerrijke bijeenkomst passeert dan op een item van het cultureel erfgoed.

‘De Bosatlas van het cultureel erfgoed’ hanteert in deze een breed begrip, want daartoe behoren herinneringen aan vervlogen tijden. Ons verleden is in vele verschijningsvormen aanwezig, zoals molens en kastelen, concertzalen en sportpaleizen, bedevaarten en volksfeesten, elementen in het landschap, plaats- en veldnamen en nog veel meer.

Zo kan een happening beschreven worden via verhaalpersonages die acteren op een terrein met een huisterp langs de dijk (Papendrecht). bij de overblijfselen van Kasteel Souburgh (Alblasserdam), voor de Hoge Molen (Kinderdijk), op de Schoonenburgerheuvel (Nieuw Lekkerland), in een boerderij uit de zeventiende eeuw (Streefkerk), op ooievaarsdorp Het Liesvelt (Groot Ammers), bij vestingwerken (Nieuwpoort), naast de Nederlands Hervormde Pastorie (Molenaarsgraaf), bij het borstbeeld van Willem Aantjes (Bleskensgraaf), in de Dalempoort (Gorinchem), naast de grafkelder van de familie Wisboom (Hardinxveld-Giessendam), achter het woonhuis van A. Volker (Sliedrecht), bij het standbeeld van Ary Scheffer (Dordrecht), in een dijkhuis met schuur en zwingelkeet (Zwijndrecht) en om boerderij Palmhoeve in Hendrik-Ido-Ambacht.

Uiteraard kunnen de locaties niet alleen in de regio maar ook elders in het land of  in het buitenland liggen. En: het verhaal of gedicht kan ook gesitueerd worden tijdens een immateriële aangelegenheid als Koningsdag, Dodenherdenking of Bevrijdingsdag.

Voor een goed begrip: het gedicht of verhaal behoeft geen uiteenzetting over het culturele erfstuk te bevatten, maar kan louter als decor, tot stoffering dienen. Hoewel het stuk zelf ook het thema kan vormen.

Er worden geen eisen aan de inzendingen gesteld, alleen bij de verhalen geldt een maximum aantal woorden van 450. Het spreekt voor zich dat een six word story een kort verhaal in zes woorden kent.

Per categorie kunnen hooguit drie werken ingestuurd worden. Bewoners van zestien jaar en ouder uit Drechtsteden en Alblasserwaard kunnen aan deze verbale wedstrijd deelnemen en zij worden verzocht hun werk voor 1 juni op te sturen naar de secretaris van de CRP, Wendy van der Hoeven, liefst per e-mail (info@cultureleraadpapendrecht.nl) of per post (postbus 1112, 3350 CC Papendrecht). De CRP hoopt en rekent op een vruchtbaar literair en cultureel festijn, dat op 13 juni in de plaatselijke bibliotheek met een prijsuitreiking afgerond zal worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.