Mooi nagespeelde werkelijkheid op de Willem

16 april 2018 door Hennie van der Zouw
Mooi nagespeelde werkelijkheid op de Willem

PAPENDRECHT - Waar Theater de Willem normaliter uitgestorven is op een maandag, werd het 9 april druk bezocht door leerlingen en hun ouders van het Willem de Zwijger College van de vestigingen Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam. Zowel in de middag als avond gaf Theatergroep PlayBack de voorstelling ‘Log in’, waar ouders een kijkje gegeven wordt in het digitale leven van hun kinderen.
Gamen, social media, chatten, sexting… het kwam allemaal aan de orde.

Twee acteurs en een gespreksleider schetsten via korte scènes een confronterend en hilarisch beeld van hoe het er bij veel gezinnen thuis aan toe gaat. Een gamende zoon dreef zijn moeder tot wanhoop en een Instagram-ende dochter sprak haar vader op zijn internetgedrag aan toen hij haar gsm-gebruik probeerde in te perken. En wat doe je als je nieuwbakken vriendje die onthullende foto van je doorstuurt, waarna hij gedeeld wordt op social media?

Herkenbare situaties. Maar hoe doorbreek je bepaalde gewoontes? Dankzij de interactie tussen acteurs en het publiek kwamen er discussies op gang en in dit geval vanuit het oogpunt van de ouders en de (meestal) pubers. En uiteraard werden er ook volwassenen en kinderen uitgenodigd op het toneel onder het mom van ‘hoe dring jij door tot je kind om dit onverschillige gedrag aan te pakken?’ en ‘wat zou jij tegen je vriendin zeggen als ze weigert door schaamte naar school te gaan?’.

Het waren geslaagde bijeenkomsten, die lieten zien dat educatie en komedie prima hand in hand gaan. De avond werd afgesloten door Mariëtte de Heide, bestuurder van de school. Ze bedankte de acteurs met een bloemetje, de aanwezigen voor hun komst en in het bijzonder ‘haar’ leerlingen voor hun participatie tijdens de discussies.

Tekst door Simone van Gerven
Foto van Sabine Bikker

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.