Informateur De Regt: Start onderhandelingen PAB, CDA, CU en SGP

12 april 2018

PAPENDRECHT - Op basis van gesprekken met alle partijen in de Papendrechtse gemeenteraad stelt informateur de heer De Regt voor om het proces van coalitievorming te vervolgen met het PAB, het CDA, de ChristenUnie en de SGP. Op woensdag 11 april publiceerde De Regt zijn eindverslag.

Hieronder volgen enkele citaten uit zijn verslag:

In zijn verslag schrijft De Regt dat hij is begonnen met het voeren van een tweetal gesprekken met vertegenwoordigers van de politieke partijen in de raad van de gemeente Papendrecht. Het eerste gesprek stond in het teken van kennismaking over en weer, bespreking van het te lopen proces en het doornemen van een door hem opgestelde lijst met aandachtspunten, die in het tweede gesprek aan de orde zouden komen. (...)

Alle partijen hebben aangegeven dat ze bereid zijn om bestuursverantwoordelijkheid te dragen. Daarnaast hebben eveneens alle partijen aangegeven dat het PAB, gelet op de verkiezingsuitslag, in ieder geval deel zou moeten uitmaken van de coalitie. Elke partij zag op programmatisch gebied (veel) meer overeenkomsten dan verschillen tussen de eigen partij en het PAB. (...)

Elke partij had wel haar eigen voorkeuren bij het beantwoorden van de vraag met welke andere partijen men dan graag die coalitie met het PAB zou willen vormen. De drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) onderscheidden zich hierbij van de andere partijen door aan te geven dat ze al voor de verkiezingen hadden afgesproken dat ze samen zouden optrekken bij de vorming van een coalitie. Dus, zowel het eventueel deelnemen aan een coalitie als het eventueel onderdeel uitmaken van de oppositie zouden deze partijen alleen maar met zijn drieën willen doen. (...)

Door het nauwe samenwerkingsverband tussen het CDA, de ChristenUnie en de SGP is er sprake van een mate van homogeniteit tussen deze drie partijen, die ik bij geen enkele andere combinatie van de overige partijen heb aangetroffen. Deze homogeniteit kan zorgen voor voldoende “tegenkracht” in het College van B&W en voorkomt tegelijkertijd versnippering binnen ditzelfde gremium. Het aantal zetels van de coalitie komt in dit scenario op 15 en dat van de oppositie op 8, maar doordat de oppositie in dat geval bestaat uit een 5-tal partijen kan daar in mijn ogen voldoende kritisch vermogen worden gegenereerd. Zo ontstaan goede voorwaarden voor een stabiel en daadkrachtig bestuur van de gemeente Papendrecht met voldoende “tegengeluid”, zowel binnen het College van B&W als binnen de Gemeenteraad zelf. Voor wat betreft de wensen van het PAB zelf voor samenwerking met andere partijen in een coalitieverband, is het goed om te melden dat deze variant in hoge mate aansluit op de eigen voorkeuren van deze partij. (...)

Zowel het PAB als CDA, CU en SGP delen de mening van de heer De Regt. Zij geven aan graag samen aan de volgende fase (formatiefase) te willen beginnen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.