Analyse uitslag gemeenteraadsverkiezingen

22 maart 2018
Analyse uitslag gemeenteraadsverkiezingen

PAPENDRECHT - De uitslag is bekend, de stemmen zijn geteld, de Papendrechtse bevolking heeft gesproken. Maar welke boodschap heeft de Papendrechter aan de plaatselijke politiek gegeven? Hans Huisman analyseert de uitslag en benoemt mogelijke oorzaken en gevolgen:

Het Papendrecht Algemeen Belang (PAB) heeft alle andere partijen weggevaagd. Het PAB behaalde maar liefst negen zetels, een record in de politieke geschiedenis van Papendrecht. Helemaal onverwacht komt dit niet, want bijna alle lokale partijen in Nederland zijn gestegen. Bovendien heeft het PAB een goede campagne achter de rug. Als enige politieke partij waren ze niet alleen tijdens de verkiezingsperiode goed in beeld, maar ook de rest van de afgelopen vier jaar.

Ook de komst van een nieuwe lijsttrekker, Arno Janssen, heeft de partij goed gedaan. Zelf is hij al een aantal jaren goed in beeld met zijn wekelijkse column, waaronder ook de column op Papendrecht.net sinds september 2017. Verder heeft de lijst een behoorlijk aantal zeer goede kandidaten, die goed zijn vertegenwoordigd in de Papendrechtse samenleving.

Verder heeft de partij ook veel stemmen te danken aan Ruud Korteland, die als extra 'lijstduwer' ook voor veel stemmen heeft gezorgd. Een overgroot deel van de Papendrechtse bevolking steunt namelijk Korteland Rijwielen in zijn strijd om een vergunning om fietsen te mogen verkopen aan de Coornhertstraat en het PAB was hierin een echte medestander.
Het moet wel heel vreemd lopen, wil het PAB nu niet in het college van B&W gaan deelnemen.

Het CDA is op ruime afstand als tweede partij geëindigd en blijft op drie zetels staan. Deze derde zetel is echter ternauwernood behaald, aangezien het de laatste restzetel is. De moeizame kwestie met de kinderboerderij, waar wethouder Koppenol politiek verantwoordelijk voor was, heeft waarschijnlijk wel stemmen gekost.

De VVD is de grote verliezer, want deze partij zakt van drie naar twee zetels. En dat is landelijk gezien opmerkelijk, want in vrijwel alle plaatsen heeft VVD winst geboekt.
Ik denk dat hier ook de kwestie met Korteland Rijwielen een rol heeft gespeeld, want VVD wethouder Anouk van Eekelen wordt gezien als degene die de vergunning blokkeert. Hiermee creëert de VVD het beeld er juist niet te zijn voor de lokale ondernemer.

De ChristenUnie blijft op twee zetels staan, maar het scheelde slechts 45 stemmen, of het had drie zetels bereikt en was hiermee de op een na grootste partij van Papendrecht geworden. Het aantal stemmen van 1391 is het hoogste aantal dat deze partij heeft behaald bij een gemeenteraadsverkiezing.
De nieuwe lijsttrekker Pieter-Jan den Dekker heeft een goede inhoudelijke campagne gevoerd. Het is nog wel even afwachten of deze partij weer kan aanschuiven bij de coalitie.

D66 blijft ook op twee zetels staan, maar behaalde wel ruim 300 stemmen minder dan vier jaar geleden. De partij was weinig verrassend met een actie voor koopzondagverruiming, waar het vrij drammerig op inzette. Wel had het de afgelopen periode een stabiele wethouder (Joke Reuwer), die haar afscheid heeft aangekondigd. Ook voor D66 is het afwachten of het weer kan aanschuiven bij de coalitie.

De PvdA blijft op een zetel staan, maar behaalde wel zo'n 200 stemmen minder dan vier jaar geleden. In 2006 was de PvdA nog de grootste partij met zes zetels. Ook hier volgt de PvdA landelijke trend.

De lokale partij Onafhankelijk Papendrecht wint een zetel en komt uit op twee zetels. Vier jaar geleden miste de partij op een haar na de tweede zetel, die nu dus wel binnen is. Qua stemmen heeft de partij slechts 152 stemmen extra. Er had echter nog veel meer ingezeten, maar doordat er grenzen zijn overschreden tijdens de campagne, is de winst beperkt gebleven en vooral naar de andere lokale partij (PAB) gegaan.

De SGP behaalde slechts 22 stemmen minder dan vier jaar geleden, maar verloor toch een zetel en houdt nu een zetel over. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het nog toegestaan om een lijstverbinding met een andere partij (ChristenUnie) te hebben en daardoor behaalde de SGP een restzetel, die het deze keer moet missen.
De SGP heeft wel een goede campagne gevoerd en was niet alleen op de traditionele wijze, maar ook online goed zichtbaar met de nieuwe lijsttrekker Arjan Kosten.

GroenLinks blijft de kleinste partij van Papendrecht, ook al heeft het 112 stemmen gewonnen. De partij blijft op een zetel staan, maar had meer gehoopt, aangezien de partij landelijk flink in de lift is. Lokaal heeft de partij hier dus niet van geprofiteerd. Een mogelijke oorzaak is de nieuwe lijsttrekker Bert Grimmius, die moeilijk uit de schaduw van zijn voorganger René van Engelen kon komen.

Op vrijdag 23 maart vanaf 20.00 uur komen de politieke partijen bijeen in de raadzaal van het gemeentehuis. Per partij zijn twee vertegenwoordigers aanwezig om de verkiezingsuitslag te bespreken en om kort vooruit te blikken naar de komende vier jaar en de vorming van een nieuw college.

Voor de goede orde: het is geen raadsvergadering, dus er worden geen beslissingen genomen, maar de bijeenkomst is wel openbaar. Aanwezigen op de publieke tribune krijgen gelegenheid hun zegje te doen.

Tekst en analyse: Hans Huisman

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.