3 havo van de Willem naar Den Haag

30 maart 2018 door Hennie van der Zouw
3 havo van de Willem naar Den Haag

PAPENDRECHT - Bij geheugen moet je al snel aan je hoofd denken,  maar het nationaal geheugen van Nederland is te vinden in Den Haag in het Nationaal Archief. Hier ligt meer dan 100 km aan documenten. De topper is het Plakkaat van Verlatinghe  uit 1581: de officiële beslissing van de Staten-Generaal om de Spaanse vorst Filips II niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Dit document –onlangs gekozen als Pronkstuk van Nederland-  markeert de geboorte van ons onafhankelijke land. Toen  Barack Obama in 2014 Nederland bezocht, heeft hij dit Plakkaat ook bekeken.

Op donderdag 29 maart was het de taak van de leerlingen uit 3 havo van het Willem de Zwijger College om eens  in de archiefstukken te duiken. Verdiept in een rol als chirugijn, schipper, koopman of scheepsjongen verkenden ze de tijd van de VOC. Digitaal kregen de leerlingen vragen over het leven aan boord, de economische winsten en de eerste Hollandse aandelen. Zo leerden zij veel over de handel in de Gouden Eeuw en kwamen er onder meer achter: Zonder speculeren geen speculaas.

De foto is gemaakt door docente Simone Romijn

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.