Samenwerking tussen ‘De Papenhoeve’ en Gemiva

25 januari 2016
Samenwerking tussen ‘De Papenhoeve’ en Gemiva

PAPENDRECHT - Enige tijd geleden zijn op kinderboerderij ‘De Papenhoeve’ naast de eigen medewerkers en de vrijwilligers ook een aantal mensen van Gemiva komen werken. Gemiva is een instelling die mensen begeleidt in werk, dagbesteding en wonen. De betreffende mensen hebben een verstandelijke- of een lichamelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel. Hoe is deze samenwerking zo ontstaan?

Ad van den Berg, projectleider bij Gemiva, vertelt. Gemiva is al vanaf de nieuwbouw bij de kinderboerderij betrokken. De gemeente heeft hun deskundigheid gevraagd bij het inrichten van de boerderij. Dit omdat Gemiva veel ervaring heeft met werken op kinderboerderijen zoals de Kiboehoeve in Zwijndrecht en Weizigt in Dordrecht en daardoor goed wist aan te geven hoe zaken moesten worden aangepakt om de boerderij bijvoorbeeld goed toegankelijk te maken voor rolstoelen. Na deze eerste contacten werd ook gesproken hoe Gemiva een rol zou kunnen spelen als de kinderboerderij eenmaal open was. Dat bleek niet zo moeilijk te zijn.

Op de kinderboerderij zijn genoeg werkzaamheden die gedaan moeten worden waar de mensen van Gemiva een rol in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakwerkzaamheden in het hoofdgebouw, maar ook het schoonmaken van de dierenverblijven, en het onderhouden van de weides en blad harken behoort tot de mogelijkheden. En zo is het gekomen dat er nu op 2 dagen in de week 7 mensen van Gemiva op de kinderboerderij werken. Er is altijd een begeleider van Gemiva bij de werkzaamheden aanwezig. Van iedere medewerker is bekend waar de betreffende persoon goed in is en wat hij of zij leuk vindt om te doen of te leren. Alle mensen zijn daardoor ingezet op werk waar ze van houden. De mensen worden door ‘De Papenhoeve’ enorm gewaardeerd en dat zorgt er weer voor dat de mensen trots zijn om op ‘De Papenhoeve’ te mogen werken. De combinatie van dieren, kinderen en werken vinden ze super. Ze weten dat ze door de begeleiding veilig zijn op de kinderboerderij. De mensen van Gemiva en de mensen van de kinderboerderij werken als collega’s samen en dat wordt ook zo gevoeld. De lijfspreuk van Gemiva is: “samen maken we het verschil” en  dat is op ‘De Papenhoeve’ zeker van toepassing.

Door Adrie van den Adel

Links op de foto staat projectleider Ad van den Berg van Gemiva met naast hem de 7 mensen die hij begeleidt bij het werken op ‘De Papenhoeve’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.