Gemiva-SVG Groep start leerwerkbedrijf en wijkwinkel

30 juni 2014
Gemiva-SVG Groep start leerwerkbedrijf en wijkwinkel

PAPENDRECHT -  Op donderdag 3 juli om 14.00 uur opent de Gemiva-SVG Groep in Papendrecht een leerwerkbedrijf voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. In het nieuwe gebouw De Grote Vaart aan de Albert Schweitzerstraat 137 heeft de stichting al activiteitencentrum Variant waaraan nu een leerwerkbedrijf wordt toegevoegd. In het najaar opent in het naastgelegen pand een wijkwinkel. Daarmee wordt het gebouw een centraal ontmoetingspunt van de wijk.
 
Met het planten van een boom door de voormalige sterkste man van Nederland Siem Wulfse starten op 3 juli om 14.30 uur de openingsactiviteiten. Om 15.15 uur opent burgemeester de Bruin een jeu de boulesbaan voor de cliënten. Daarna is er een optreden van Jan Smit-imitator Ferdie Groenewold. Van 18.30 uur tot 21.00 uur is er een open avond voor buurtbewoners, zorgcollega's en andere belangstellenden. Boerenkapel De Valse Noten maakt muziek en dansstudio Bounce verzorgt een hiphopoptreden.
 
Grote veranderingen in de zorg
Het leerwerkbedrijf verzorgt voor alle inwoners van Papendrecht, die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een traject dat leidt tot dagbesteding en/of (on)betaald werk. MEE verzorgt hiervoor de intake. Door grote veranderingen in de zorg door invoering van o.a. de Participatiewet en de Jeugdwet en door de overheveling van een deel van de AWBZ naar de gemeentelijke WMO ontstaat er ruimte voor dit soort nieuwe initiatieven. De gemeente Papendrecht, de Gemiva-SVG Groep en MEE spelen hierop in met het leerwerkbedrijf. Hier komen leerlingen uit het speciaal onderwijs terecht, mensen met een WAJONG-uitkering, NUG-gers (niet-uitkeringsgerechtigden) en mensen die voorheen in aanmerking zouden komen voor de sociale werkvoorziening.

In het leerwerkbedrijf wordt individueel bekeken welke opties voor hen haalbaar zijn. Dat varieert van dagbesteding in activiteitencentrum Variant (met twee locaties in Papendrecht) of bij een bedrijf of instelling. Variant biedt naast dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking ook mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel. Er zijn activiteiten op het gebied van textiele vaardigheden, het maken van kaarsen en zeep en er is een Groenderij. Cliënten hiervan werken in en rondom het gebouw zelf, ze onderhouden tuinen in de omgeving en werken op kinderboerderij Papenhoeve.
 
Wijkwinkel Fideel
In het najaar opent in het gebouw naast Variant in de Albert Schweitzerstraat wijkwinkel Fideel. In deze winkel worden producten verkocht die in de activiteitencentra van de Gemiva-SVG Groep zijn gemaakt, voornamelijk cadeauartikelen. Daarnaast komt er een verkooppunt van tweedehands kinderkleding. Ook komt er een stamtafel voor buurtbewoners, een ruilboekenkast en een vraag- en aanbodbord. Met deze faciliteiten wil Fideel een centraal ontmoetingspunt worden voor de activiteiten in de wijk. Op de jeu de boulesbaan is de mogelijkheid om in de toekomst een competitie met wijkbewoners te starten. 

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.