Boskalis redt modern ultra groot containerschip in de Arabische zee na grote brand

16 maart 2018 door Hennie van der Zouw
Boskalis redt modern ultra groot containerschip in de Arabische zee na grote brand

PAPENDRECHT - Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft met succes een grote uitslaande brand op een modern ultra groot containerschip geblust in de Arabische zee, en heeft daarmee het schip en de lading veilig kunnen stellen. Het schip betreft een zogenaamde ultra-large containerschip (ULCS) uit 2017 met een capaciteit van 15.262 TEU.

Op 6 maart jongstleden brak een zware brand uit op de Honam in de Arabisch Zee, 900 zeemijl ten zuidoosten van Salalah (Oman) en 800 zeemijl ten westen van Mumbai. Na pogingen de brand zelf te blussen had de bemanning het schip moeten verlaten en inmiddels staat vast dat 3 bemanningsleden zijn overleden en één wordt vermist.

Boskalis Salvage werd benaderd om de brand te blussen en het schip en haar lading te redden. Circa dertig collega's zijn direct vanuit Singapore en Nederland gemobiliseerd en de operatie is in partnership en in nauw overleg met de scheepseigenaar uitgevoerd. Met de inzet van een zestal schepen, uiteenlopend van grote zeeslepers tot kleinere sleepboten, allen met brandblusfaciliteiten aan boord, kon afgelopen weekend het sein brand meester worden gegeven. Daarmee is slechts een klein deel van de lading door de brand verloren gegaan en is voorkomen dat het schip zou zinken.

De afgelopen dagen is door de collega's gericht bluswerk aan boord van het schip verricht, is de stabiliteit van het schip gecontroleerd en is een sleepverbinding tussen het containerschip en een zware zeesleper gelegd. Inmiddels wordt het schip voorzichtig in noordelijke richting gesleept en in afwachting van instructies van de klant wordt het schip naar een nog aan te wijzen haven gebracht alwaar de lading gelost zal worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.