VVD-Papendrecht scherp op naleving VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

13 maart 2018 door Hennie van der Zouw
VVD-Papendrecht scherp op naleving VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

PAPENDRECHT - De verkiezingsslogan van de VVD is “Kies voor doen”, maar zou ook kunnen zijn “Kies voor meedoen”. “Wij verwachten dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Dat moet dan wel mogelijk zijn”, zegt VVD-er Herman Nieuwstraten. “Wij zullen de komende jaren de gemeente blijven wijzen op het betrekken van mensen met een beperking.”

VN-verdrag
In 2016 is het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van kracht geworden. Het doel van dit verdrag is een gelijkwaardige deelname van mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking in de maatschappij. Centraal in het verdrag staat het bevorderen van inclusie en mee doen. Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin iedereen mee kan doen en waarin niemand gediscrimineerd wordt.

Taak gemeente
De gemeente dient samen met betrokken inwoners van Papendrecht te onderzoeken hoe informatie en communicatie beter toegesneden kan worden op bijzondere doelgroepen. De bedoeling is dat ervaringsdeskundigen worden betrokken bij het maken van beleid zodat zij zich daar ook in herkennen.

Er zijn zoveel belemmeringen die het leven voor mensen met een beperking lastig maken. Is de balie in het gemeentehuis op de juiste hoogte voor iemand in een rolstoel? Hoe is het geregeld met de toegankelijkheid van scholen, winkels en de horeca? Kunnen mensen met een visuele beperking gebruik maken van het openbaar vervoer? Dit zijn voorbeelden van vragen die de gemeente, samen met de ervaringsdeskundigen, zou kunnen behandelen.

Steentje bijdragen
Herman Nieuwstraten: “De VVD-fractie verwacht dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Iedereen moet mee kunnen doen. Dat moet dan ook wel mogelijk zijn. Iedereen zou moeten kunnen deelnemen aan clubs en verenigingen in Papendrecht. Iedereen zou gelijke kansen op onderwijs en werk moeten hebben”. Het VN-Verdrag gaat verder dan het recht leggen van een tegel of het maken van geleidelijnen bij een bushalte. Het gaat veel verder. Het gaat over stimuleren van ondernemers om meer mensen met een beperking in dienst te nemen, het aanpassen van digitale instrumenten en het verdrag als leidraad te nemen bij het formuleren van beleid.

“De Papendrechtse VVD-fractie zal zich de komende jaren sterk blijven maken voor de inclusie van mensen met een beperking. Nederland heeft zich verbonden aan het VN-verdrag en wij gaan toezien dat de gemeente zich daar ook aan houdt”, aldus Herman Nieuwstraten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.