Twee oud-leerlingen van de Willem hebben politieke ambities

12 maart 2018 door Hennie van der Zouw
Twee oud-leerlingen van de Willem hebben politieke ambities

PAPENDRECHT - Op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen Papendrecht op 21 maart prijken de namen van twee jonge mannen, die de op het Willem de Zwijger College zaten.
Domenico Essoussi behaalde in 2015 zijn gymnasiumdiploma en staat op de 6e plaats van D66. Momenteel volgt hij de studie Rechtsgeleerdheid (3e jaar) en Informatiekunde (1e jaar) aan de Universiteit Utrecht.

Martijn Hardam behaalde in 2015 zijn mavo- en in 2017 zijn havodiploma. Hij staat op de 8e plaats van Onafhankelijk Papendrecht. Nu volgt hij de HBO opleiding Information Security  Management  (ISM) in Zoetermeer.

Bij beide heren begon de politieke interesse al vroeg. Domenico werd rond zijn twaalfde door zijn broer Lorenzo aangestoken (tot vorig jaar zat die in de gemeenteraad voor het CDA). Bovendien waren Domenico en Martijn allebei lid van D-bate, de debatvereniging op de Willem. Bij Martijn wakkerde dit zijn interesse aan en leerde hij beter argumenteren. Domenico heeft hier aan zijn overtuigingskracht kunnen werken en is hierdoor ook beter in staat om vraagstukken vanuit veel verschillende perspectieven te bekijken.

Hoe de politici in spé tot de keuze van hun politieke partij kwamen heeft er bij Martijn mee te maken dat hij het mooi vindt, dat OP niet links en niet rechts is, maar doet wat goed is voor de inwoners van Papendrecht. Domenico wordt door D66 aangetrokken, omdat die partij niet gebaseerd is op een vastgeroeste ideologie. De partij analyseert problemen op een rationele manier en laat zich niet foppen door onderbuikgevoelens. Ook vindt Domenico het mooi dat zijn partij iedereen de kansen gunt om een succes van het leven te maken en mensen hierbij -waar nodig- ondersteunt.

Zowel Martijn als Domenico staan niet bovenaan op de kandidatenlijsten, maar als dat zij genoeg voorkeurstemmen krijgen, dan kunnen zij in de gemeenteraad komen. Martijn gaat dan zorgen voor een beter leefbaar Papendrecht, waar iedereen trots op kan zijn. Domenico gaat zich dan inzetten om Papendrecht aantrekkelijker te maken voor jongeren en starters. Verder stort hij zich dan op duurzaamheid, want hier is volgens hem veel te winnen.

Hoe de toekomst er voor deze jonge kandidaten uitziet? Allebei willen ze hun studie afronden en zien wel. Martijn wil zijn motorrijbewijs halen en een goede baan vinden. Er zijn geen vaste plannen om echt de politiek in te gaan, maar hij vindt het voorlopig leuk. Hij betwijfelt het of hij over 10 jaar nog in Papendrecht woont. Hij zal veel gaan reizen, maar als hij terugkomt, hoopt hij trots te zijn op wat er van zijn dorp geworden is.

Domenico weet nog niet welk beroep hij gaat uitoefenen: hij houdt de opties open en geniet van de vrijheid. Mocht hij niet gekozen worden, dan blijft hij wel achter de schermen een bijdrage leveren aan D66. Hoewel Papendrecht een fijne gemeente voor Domenico is, is de kans groot dat -hij net als veel andere jongeren- toch naar de grote stad zal trekken i.v.m. bereikbaarheid en levendigheid.

Bron foto: Willem de Zwijger College.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.