PAB wil pilot Omgevingswet

12 maart 2018 door Hennie van der Zouw
PAB wil pilot Omgevingswet

PAPENDRECHT - Arjan Lübach had weer eens een mooie uitzending gisteravond. Vooral het item rond het toegenomen werk voor raadsleden - ook na de decentralisaties van zorg, inkomen en participatie - is herkenbaar. En binnenkort komt er met de Omgevingswet weer een nieuw traject aan, waarbij er taken bijkomen voor lokale bestuurders. Toch ziet het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) hierin juist geen dreiging maar veel kansen om zaken op een andere en betere manier aan te pakken. Samen met de inwoners en ondernemers.

De Omgevingswet zal nu naar verwachting in 2021 in werking treden. Het gaat om een bundeling van de regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Door meer overzicht en minder regels komt er meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. Een belangrijke voorwaarde daarbij is meer samenwerking tussen inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, bestuurders en ambtenaren. En zoals de wetgever zelf inmiddels ook constateert is daarbij het vertrouwen een belangrijke basis.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zoals we ook in Papendrecht inmiddels wel weten. Daarom moet er de komende jaren ook gebouwd worden aan dit vertrouwen. En daarbij kunnen we niet wachten op 2021. Daar moeten we meteen mee aan de slag. Dat kan bijvoorbeeld in een pilot. Twaalf samenwerkingsverbanden van gemeenten, provincies en waterschappen zijn al aan de slag gegaan en daarnaast is er een gros aan pilots bij andere gemeenten.

Het voorstel is om bijvoorbeeld vooruitlopend op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), één van de toekomstige wettelijke regelingen onder de Omgevingswet, lokale eisen te stellen aan milieubelastende activiteiten. Denk eens aan de mogelijkheden rond Chemours (samen met Dordrecht en Sliedrecht) of andere milieuvervuilers in Papendrecht. Ook zijn er mogelijkheden vooruitlopend op deze regels andere bestemmingen te geven aan bedrijfspanden. Denk aan de situatie rond de fietsenzaak van Korteland.

De komende jaren gaat ook de gemeente Papendrecht aan de slag met de Omgevingswet. Met een eigen lokale omgevingsvisie en een omgevingsplan. Wat het PAB betreft is het goed en leerzaam dit vergezeld te laten gaan van een pilot op het gebied van regels rond milieubelastende activiteiten of andere kaders rond de vestiging van bedrijven en de bestemming van bedrijfspanden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.