Omzet Boskalis in 2017 afgenomen met 10 procent

09 maart 2018 door Hennie van der Zouw
Omzet Boskalis in 2017 afgenomen met 10 procent

PAPENDRECHT - Boskalis: Jaarresultaat 2017 conform verwachting. Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft 2017 conform verwachting afgesloten met een nettowinst van EUR 150 miljoen. In 2016 werd een nettoverlies van EUR 564 miljoen geleden door non-cash impairmentlasten ten bedrage van EUR 840 miljoen.  De omzet is met 10 procent afgenomen tot EUR 2,34 miljard (2016: EUR 2,60 miljard). Gecorrigeerd voor valuta-effecten is de omzet met 15 procent afgenomen.
 
De afdeling Dredging & Inland Infra kende een relatief druk jaar na een uitzonderlijk zwak 2016. Met een aantal grote werken in uitvoering in Brazilië, Indonesië, India en Oman nam de omzet evenals de vlootbezetting toe. De resultaten op lopende baggerprojecten waren minder dan in voorgaande jaren. Anderzijds was er wederom sprake van positieve bijdragen van projecten die eerder technisch zijn afgerond.
 
Bij Offshore Energy is de omzet en het segmentresultaat ten opzichte van voorgaande jaren verder afgenomen, mede als gevolg van de slechte marktomstandigheden in de olie- en gassector. Desondanks hebben de verschillende activiteiten redelijk tot goed bijgedragen.
 
Bij Towage & Salvage nam het resultaat in vergelijking met vorig jaar af, met name door zwakke marktomstandigheden en incidentele lasten bij Towage. Salvage heeft na een erg rustige start het jaar goed afgesloten met enkele grote emergency response contracten.
 
De financiële positie van Boskalis is daarom onverminderd sterk met een solvabiliteit van 63% en een beperkte netto-schuldenpositie van EUR 120 miljoen.
 
De orderportefeuille is toegenomen tot EUR 3,50 miljard (ultimo 2016: EUR 2,92 miljard).
 
Peter Berdowski, CEO Boskalis: "Ondanks de moeilijke marktomstandigheden hebben we het jaar nog alleszins redelijk afgesloten in lijn met onze verwachtingen. Bovendien hebben we in het eerste jaar goede voortgang geboekt met de implementatie van ons corporate business plan voor de periode 2017-2019. Zo hebben wij het Britse bedrijf Gardline overgenomen, een gerenommeerde speler op de survey markt, waarop wij ons willen vestigen. Ook hebben wij twee moderne diving support vessels toegevoegd aan onze vloot, waarmee we onze positie op de subsea services markt aanzienlijk hebben versterkt. En zeer recent hebben wij de Bokalift 1 in de vaart genomen, een indrukwekkend kraanschip ten behoeve van de offshore installatiemarkt, zowel voor olie- en gasprojecten als voor windenergieprojecten. Haar eerste project betreft de installatie van jackets ten behoeve van een offshore windpark.
 
In de achterliggende periode hebben wij tevens uitvoering gegeven aan het aanpassen van onze vloot en organisatie aan de gewijzigde marktomstandigheden. Na de rationalisatie van de vloot is het afgelopen jaar de organisatie van het hoofdkantoor aangescherpt. Bewust hebben wij ervoor gekozen dit in korte tijd te realiseren, zodat wij nu als organisatie weer vooruit kunnen kijken naar de kansen die de markt ons nog steeds biedt. Om daar gezamenlijk als team maximaal op in te spelen, zullen wij ons vanaf 2018 met één gezicht, onder één sterke merknaam presenteren in de markt: Boskalis.
 
Zoals gezegd in ons corporate business plan verwachten wij de komende jaren nog geen fundamenteel herstel van onze markten. Wel voorzien wij voor de korte termijn mogelijkheden voor selectieve groei en een structureel herstel voor de periode daarna."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.