Marja Meijers en Bianca Nederlof winnaars poëzie- en verhalenwedstrijd CRP

17 mei 2014
Marja Meijers en Bianca Nederlof winnaars poëzie- en verhalenwedstrijd CRP

PAPENDRECHT - Op woensdagavond 14 mei werd de uitslag bekend gemaakt van de poëziewedstrijd en de verhalenwedstrijd van de Culturele Raad Papendrecht. Piet Kaptein deelde de uitslag als volgt mee:

"Waarde minnaars van de muzen poëzie en proza. Liefhebbers van de taal zo mag ik u wel noemen, want u had de voorbije weken niet alleen  moed en macht om woorden aan het papier toe te vertrouwen maar ook liefde en lust.
Namens medejuryleden Frans Spaanstra en Hans Verzijl mag ik u kort verslag doen van onze bevindingen over de woorden en zinnen die ingezonden zijn in het kader van het thema Plaats Delict. Het was een hele klus om de 25 gedichten en de 19 verhalen de revue te laten passeren. Ieder van ons drieën had in eigen huis de inzendingen op de merites beoordeeld. Items als thema, aantal woorden, woordkeus, stijl, spanning, variatie kwamen daarbij aan de orde. Toen wij de koppen bij elkaar staken, bleek er een grote overeenkomst in de eerste schifting waarbij door de bank genomen zo’n acht à negen werken op de balans bleven liggen. Na ampel beraad, zoals dat heet, kwamen wij bij de plaatsbepaling.

Voordat ik die ga zeggen wil ik echter iets persoonlijks kwijt. Door mijn hoofd blijven sinds de jurering  zweven en zingen flarden uit binnengekomen verhalen als ‘Wraak’, ‘Laffe overval op juwelier’, ‘Juist op tijd’, ‘De jurk en de plaats delict’, ‘Spookwerk’, ‘De kop is eraf’ en ‘Hoofdzaak’. In mijn gemoed blijven hangen dichtverzen als ‘niet de hond, maar de baas is een zwijn’ uit ‘Hondenpoep’, ‘zijn inktdruppels werden opgevolgd door vele tranen’ uit ‘Plaats delict’, ‘een wonderlijk schilderij ontvouwt zich voor mijn ogen waar kan ik heen?’ uit ‘Ontwaakt’, ‘duizend glasscherven liggen als vergoten tranen op de stoep’ uit ‘Gruzelementen’, ‘legt zijn hart aan haar voeten bij het ruisen van de zee’ uit ‘Plaats delict’ en ‘en zette het keffende beestje overboord’ uit ‘Waterig delict’. Het zal een genot zijn deze woorden te blijven bezitten.

Nu de zes uiteindelijke winnaars. Om met de gedichten te beginnen:

Op plaats 3 kwam het actuele poëtische kleinood ‘Zeeën van tranen’ van de Papendrechter Cor Snoek. Het gaat om de zogenoemde tanka, een lyrisch gedicht uit de Japanse cultuur die sowieso uit vijf regels dient te bestaan met een bepaald aantal lettergrepen zonder bedoeld rijm of vastgestelde maat. Hier geldt de slogan: in de beperking toont zich de meester. Heer Snoek hier is de prijs met het verzoek ‘Zeeën van tranen’ te zeggen.

Op plaats 2 is gearriveerd het brok poëzie ‘Bed’ van Carlo Lucas uit Alblasserdam. In dit sterke vers viel ons op de vaste cadans, het noemen van louter kernzinnen, het onderscheppen van de juiste woorden en het kille droppen van het thema Plaats Delict. Carlo hier de tweede prijs en laat jouw vers ‘Bed’ maar horen.

De eerste plaats werd bereikt door de vrouw die net als Cor Snoek vorig jaar ook in de prijzen viel: Marja Verschoor-Meijers ook uit Papendrecht met haar dichterlijk gewrocht ‘Gruzelementen’. Marja,  het is reuze knap hoe jij het thema van plaats van misdrijf in woorden en zinnen weet te vatten. Heel origineel, trefzeker, inlevend en to the point verplaatst jij je in de lamp van een publieke paal die door dronkenlappen aan diggelen wordt gegooid. Zij hadden de euvele moed en jij had de durf om het gepasseerde delict te verwoorden. Hier de lauwerkrans in de vorm van een waardebon en jij zou ons plezieren het gedicht te laten opklinken.

Vervolgens de verhalen. Uit de 19 ingezonden proeven bleven uiteindelijk bij de laatste weging drie stukken over. Te weten:

Op twee na de beste, dus op de derde plaats, heeft volgens de jury het recht de heer W. Ritmeester uit Hendrik Ido Ambacht met zijn creatie ‘Snoepje van de week’. Het is heel vermakelijk, onderhoudend en origineel hoe deze schrijver van de andere kant van de Noord het door de sectie Letteren van de CRP bedachte thema een wending weet te geven. De plaats van misdrijf is hier een reguliere winkel waar de op zich vrij onschuldige overtreding passeert. Maar toch … het is triest dat die toch foutieve handeling zich blijft herhalen. Heer Ritmeester, aan u het woord nadat u de bon aangepakt hebt.

Op de tweede plaats kwam de plaatselijke oud-politicus Fred van Os met zijn epistel ‘Plaats Delict’. Reeds eerder gaf de geboren en getogenPapendrechter zijn geloofsbrieven af door het publiceren van het literaire kunststuk ‘Onder aan ’t veer’, een verhalenbundel met als leidraad het wonen in ons dorp aan de rivier. Ook in zijn ingezonden verhaal grossiert  Van Os met zijn talenten. Het is knap hoe hij een goedlopend verhaal weet te vertellen, dat bol staat van verrassende wendingen, mooie taalvondsten en sfeerbepalende items. Het is jammer dat de man hier niet in debieb kon zijn maar Hans Verzijl zal het proza zeker zo voorlezen dat het goed en gepast bij u overkomt.

De eerste prijs, die met de meeste glans en het hoogste bedrag, gaat naar een vrouw, die in de over de dertig jaar dat zij onder ons verkeert al heel wat furore op het literair terrein gemaakt heeft. Haar wieg stond niet zo ver hier vandaan en zij schreef kinderboeken en korte verhalen, die in fysieke gedaante dus in boekvorm het licht zagen. Ook onderscheidde zij zich in de door de CRP georganiseerde dictees en taalwedstrijden. U weet het nu vast: ik heb het over Bianca Nederlof die met haar ‘De kop is eraf’ met lof de kopprijs won. Sleutelwoorden bij haar verhaal zijn: couleur locale, humor, variatie, wendingvol, inlevend, origineel. Bianca, bedankt voor jouw bijdrage, hier is de bon en laat maar horen.

Beste mensen, de jury was en is onder de indruk en in de bekoring van de ingezonden gedichten en verhalen.  De kwaliteit was vaak hoog. Het thema 'Plaats Delict’ is een bron van inspiratie gebleken. Hopelijk gaan de zes makers van de  door ons geselecteerde werken in hun verdere leven door met bezig zijn met taal. En de overige deelnemers, die niet in de prijzen vielen, mogen  dat  ook. Want wie blijft schrijven, die blijft bezig. Dag mensen".

Aldus juryvoorzitter Piet Kaptein.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.