SGP Papendrecht kiest voor bronscheiding

09 maart 2018 door Hennie van der Zouw
SGP Papendrecht kiest voor bronscheiding

PAPENDRECHT - Hoe dom kun je zijn als je geen nascheiding wilt? Dat is de gedachte die opkomt na het lezen van de persberichten en het beluisteren van de bijdrage in de gemeenteraad door de PAB-fractie over het voorstel om de afvalinzameling in te passen. Die discussie wordt al lange tijd gevoerd in de gemeenteraad naar aanleiding van het ‘omgekeerd inzamelen’. Het college heeft voorgesteld om volop in te zetten op ‘bronscheiding’. PAB heeft daar blijkbaar helemaal niets mee. Ook de SGP-fractie is bekend met publicaties over nascheiding en dat dit goedkoper zou zijn en beter. Ten minste, dat suggereren diverse bronnen. Maar zo simpel is het wat ons betreft niet.

Wat de SGP betreft staat het buiten kijf dat er ferme maatregelen nodig zijn om tot een veel betere afvalscheiding te komen: 'We verkeren niet in de situatie dat we nu nog uit kunnen stellen. Er moet nu iets gebeuren. Dat is meteen dan ook de eerste reden waarom we nu geen nascheiding willen. Want nu is dat nog niet op grote schaal mogelijk voor Papendrecht. We zijn afhankelijk van de capaciteit van HVC. En die is niet voldoende om nascheiding te faciliteren.' Aldus de SGP.

De tweede reden voor de SGP fractie om niet voor nascheiding te kiezen is dat het restafval wat uit nascheiding komt, niet schoon genoeg is om te hergebruiken. Tenminste, het restafval kun je dan niet hoogwaardig recyclen. En dat is iets wat de SGP wel graag wil.

In de derde plaats vindt de SGP dat nascheiding nu geen totaal-oplossing biedt: 'Het is maar voor een deel van het afval een oplossing. En dan alleen maar dat deel van het afval dat je ‘schoon’ kunt aanbieden, het zogenaamde PMD. Dus dan moet je nog steeds op een andere manier gaan scheiden.
Kortom, de SGP-fractie vindt het nu geen goed plan en is daarom blij met VANG (Van Afval Naar Grondstof). Het is nu tijd om door te pakken. We staan zeker open voor nieuwe ontwikkelingen, dus ook voor nascheiding als dit beter ontwikkeld is. Maar daar willen we nu niet op wachten. Ook wij zien haken en ogen. Toch kiezen we nu met overtuiging voor bronscheiding.’ Tot zover de SGP Papendrecht over de afvalscheiding.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.