Andre Stremler wil opheldering over de wijze van vaststelling raadsvoorstel Energiestrategie

06 maart 2018 door Hennie van der Zouw
Andre Stremler wil opheldering over de wijze van vaststelling raadsvoorstel Energiestrategie

PAPENDRECHT - De fractievoorzitter van het PAB, André Stremler, wil graag opheldering over het volgende: "Tijdens de raadsvergadering van 14 december bleek dat er een ander raadsvoorstel met betrekking tot de Energiestrategie voorlag, dan het raadsvoorstel wat door de commissie Ruimte van 29 november 2017 was doorgeleid naar de gemeenteraad."

Andre Stremler legt uit dat het verschil zit in de wijze van, en de planning om “los van gasaansluitingen te komen bij nieuwbouw”. De fractie van D66 pleitte volgens Stremler: "in de commissie hardgrondig voor het direct loskoppelen van nieuwbouw van gasaansluitingen. Terwijl in het raadsvoorstel dit gefaseerd was gepland. Het bijzondere was dat de D66 portefeuillehouder het voorstel van de D66 fractie beslist afwees met verschillende plausibele argumenten. Het raadsvoorstel is vervolgens ongewijzigd als bespreekstuk doorgeleid naar de gemeenteraad. Met daarbij de aantekening van de D66-fractie dat ze voornemens waren in de gemeenteraad een amendement in te dienen om het in de commissie bepleitte alsnog in het raadsvoorstel te laten opnemen."

De fractievoorzitter van het PAB merkt hierover ook nog op, dat dit amendement op de dag van de raadsvergadering via de griffie om 09:42 aan alle raadsleden is verzonden.

"Wat schetst mijn verbazing" zegt Andre Stremler, "toen tijdens de raadsvergadering bij de behandeling van het voorstel bleek dat er sprake was van een aangepast voorstel, dus een ander voorstel dan was doorgeleid vanuit de commissie naar de raad. De aanpassing bleek precies het onderwerp wat in het D66 amendement van de fractie was opgenomen. Hoe kan dit? Het betreft hier geen ondergeschikte zaak maar juist de kern van het voorstel."

De fractievoorzitter van het PAB doet daarna zelf wat ondersoek: "Bij navraag bij het presidium bleek dat het gewijzigde raadsvoorstel niet in het presidium geagendeerd is geweest en derhalve ook niet behandeld. Bij het nazien van de besluitenlijsten van het college in de periode tussen commissie en raad (besluitenlijst van 5  en 12 december 2017 is er ook geen collegebesluit wijziging raadsvoorstel in de besluitenlijst aangetrofffen."

Andre Stremler zegt hierover in een brief aan de Burgemeester: "Ik kan niet anders dan constateren dat de wijziging van dit raadsvoorstel door de D66 portefeuillehouder om aan de wens van de D66 fractie tegemoet te komen buiten de commissie, buiten het presidium en buiten het college om heeft plaatsgevonden. Dit is op meerdere punten in strijd met de hiervoor gebruikelijke en vastgestelde procedures."

Aangezien er omtrent de integriteit van het bestuur geen enkele twijfel mag bestaan verzoekt Andre Stremler de Burgemeester hierover helderheid omtrent deze gang van zaken te verschaffen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.