PAB: 'Apart inzamelen plastic is foute keuze'

02 maart 2018 door Hennie van der Zouw
PAB: 'Apart inzamelen plastic is foute keuze'

PAPENDRECHT - Het invoeren van een systeem van apart scheiden van plastic afval door de inwoners is achterhaald en daarmee volgens het PAB een foute keuze.

Arno Janssen namens het PAB: "Het is te duur en leidt niet tot de beoogde recyclingspercentages van plastic afval.

Het huidige college van B&W van Papendrecht wil een apart systeem van afval scheiden invoeren voor plastic afval, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd). Bewoners krijgen hiervoor een aparte container. Het restafval, dat nu nog in de grijze container gaat, wordt dan niet meer opgehaald. De inwoner van Papendrecht moet met dit restafval zelf aan de wandel. Naar een nog te plaatsen verzamelcontainer ergens in een plantsoen bij u in de buurt op maximaal 200 meter van uw woning.

Het PAB is overtuigd voorstander van het - zoals nu - apart inzamelen van glas, textiel, papier, gft enz. Maar voor plastic ligt dit anders. Het PAB pleit hier voor het zogenaamde nascheiden door de afvalinzamelaar (HVC of een ander bedrijf), waarmee plastic mechanisch uit het restafval wordt gehaald. Het blijkt namelijk uit meerdere recente onafhankelijke onderzoeken (o.a. het Centraal Planbureau, de Erasmus Universiteit, etc) en uit de bestaande praktijk in veel andere gemeenten dat dit nascheiden veel meer milieurendement oplevert, geen gedoe voor inwoners geeft en nog goedkoper is ook. De gemeente kan zo dus flink besparen op ons aller gemeenschapsgeld. En dan is ook geen verhoging van reinigingsrechten nodig.

Waarom het college – zoals het er nu naar uitziet met steun van andere partijen in de raad – toch voor afvalscheiding van PMD door de inwoners kiest en niet voor scheiding door de afvalverwerker? Naar eigen zeggen “om de inwoner op te voeden en milieubewust te maken”. Dit is tot vervelens toe het naar voren gebrachte argument. Het PAB vindt dit een schoffering van onze inwoners. Men scheidt namelijk al op grote schaal glas, groenafval, textiel, papier, etc. Maar blijkbaar zijn de inwoners dan nog steeds niet milieubewust. En moeten zij verder worden opgevoed.

Het huidige college wil in de raadsvergadering van 8 maart as. - dus nauwelijks 2 weken voor de verkiezingen - het besluit tot het invoeren van het apart inzamelen van plastic afval door de inwoners er nog even doordrukken. Het PAB vindt dit een slechte keuze en zal tegen stemmen. Wij gaan liever voor nascheiding van veel meer plastic afval en beduidend minder last en kosten voor de inwoners. We hopen oprecht dat de meerderheid van de gemeenteraad bij zinnen komt en ook het licht gaat zien. Mocht dat niet het geval zijn dan zullen we ons sterk maken om na de verkiezingen van 21 maart as. dit slechte besluit alsnog terug te draaien".

Aldus Arno Janssen namens de fractie van het PAB.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.