Ingezonden brief Alex Verlek: Plastic Hero

14 oktober 2009

PAPENDRECHT - Plastic Hero

Toen ik laatst een nieuwe pen kocht, bood de verkoopster me een plastic tasje aan. Uiterst klantvriendelijk natuurlijk.
Mijn standaard antwoord ‘nee dank je, er is al genoeg plastic in de wereld’ werd met een nauwelijks begrijpende glimlach ontvangen. ‘Gaat het dan zo mee?’ was het onzekere antwoord. Nog eens kijkend naar de minuscule omvang van mijn nieuwe aankoop bevestigde ik het zeker te weten: ik heb geen plastic tasje nodig om een pen thuis te brengen…

Voor al het plastic afval dat we toch wel mee naar huis slepen, hebben we nu de plastic hero. Op uiterst verantwoorde wijze zorgt deze vriendelijke held dat maar liefst 40-50% van ons huisval afgevoerd wordt.
Onlangs kregen we allemaal een stapeltje (plastic) zakken met een kleurrijke folder in de bus. Keurige instructies leren ons wat wel en wat vooral niet op deze wijze afgevoerd gaat worden.
En op een website is nog veel meer informatie te vinden.
We worden gerust gesteld dat het inzamelen niet duurder wordt door deze milieubewuste actie. Er is tenslotte al voor betaald. De producent draagt zelf de kosten van de inzameling. Hmm, dit is een uitgelezen kans voor de Gemeente Papendrecht om de afvalstoffenheffing naar beneden bij te stellen. Doordat we maar liefst 40-50% van het huisafval op andere - en al betaalde! - wijze  inzamelen, dalen de kosten voor het inzamelen van het restafval drastisch. En dat  voordeel zie ik dan ook graag terug in mijn portemonnee! Via de aanschaf heb ik als consument tenslotte al betaald voor alle kosten van de producent…
Ik vraag me overigens af wat de gedachte achter een plastic zak is om plastic in te zamelen. Zou een papieren zak niet een aardige knipoog zijn om zelf te beginnen met het in de wereld brengen van minder plastic? Daarbij vraag ik me af of de ons aangeboden plastic zakken, wel op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Zijn ze biologisch afbreekbaar als ze onverhoopt toch in de natuur terecht komen? Dat staat tot mijn verbazing niet op de zak vermeld.

Op de inzameldag van onze plastic hero zak, ziet Papendrecht er ineens een stuk bonter uit. Met het aan de weg zetten ontstaat een nieuw soort straatbeeldvervuiling. Moet ik gaan lopen kijken naar de – soms inmiddels beschimmelde - verpakkingen van mijn buren. BAH!
Los van deze zeurpuntjes mijnerzijds, is het natuurlijk geweldig dat we zorgzamer zijn voor het milieu. Daarbij pleit ik, naast het gescheiden verwerken en hergebruiken  van het afval, voor een reductie van de productie en acceptatie van dat vaak overtollige plastic. Papendrechters, zeg bijvoorbeeld massaal ‘nee!’ tegen de plastic zak in de winkel. Producenten, verlos ons van die soms belachelijk grote plastic verpakkingen!
Ik word intussen ook met een tussenopslag opgezadeld van de plastic hero zakken. Waar laat ik de zak terwijl ik hem vul? Waar laat ik de volle zakken totdat ze opgehaald worden?
Tenslotte, Gemeente Papendrecht, dank voor het belastingvoordeel dat we binnenkort tegemoet mogen zien vanwege de afgenomen kosten van het inzamelen van het afval!
Daarbij toch het verzoek om in het straatbeeld passende papieren, ondoorzichtige zakken om ons plastic afval in te verzamelen.

© Alex Verlek – van Tienhoven

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.