ChristenUnie pleit voor het vergroten van de samenwerking tussen het onderwijs en Sterk Papendrecht

19 februari 2018 door Hennie van der Zouw
ChristenUnie pleit voor het vergroten van de samenwerking tussen het onderwijs en Sterk Papendrecht

PAPENDRECHT - De ChristenUnie Papendrecht vindt het een goede ontwikkeling dat met ingang van afgelopen 1 januari 2018 het Centrum voor Jeugd en Gezin onder een nieuwe naam is verdergegaan. Samen met het Sociaal Team en een aantal andere maatschappelijke organisaties zijn de krachten gebundeld onder de naam ‘Sterk Papendrecht’. Sterk Papendrecht biedt een luisterend oor, advies en kortdurende ondersteuning bij alle vragen waar inwoners in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Pieter-Jan den Dekker, lijsttrekker van de CU voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, pleit echter wel voor een nog hechtere samenwerking tussen Sterk Papendrecht en de plaatselijke basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. “Wanneer een kind of jongere extra ondersteuning nodig heeft, moeten onderwijs, preventie en jeugdhulp optimaal op elkaar worden afgestemd.

Tijdig hulp bieden voorkomt een complexere hulpvraag. Nu al houden sommige schoolmaatschappelijk werkers spreekuur op een enkele school; dit zou actief vanuit de gemeente naar álle scholen moeten worden uitgebreid,” aldus Pieter-Jan. “Daar moet op initiatief van de burgerlijke gemeente, in nauw contact en in goed overleg met de scholen, werk van worden gemaakt.” “Kinderen en jongeren zijn erbij gebaat dat de juiste zorg op het juiste moment beschikbaar is. De ervaring leert dat juist de aanwezigheid van professionals binnen de scholen drempelverlagend werkt voor ouders en kinderen met hulpvragen. Dat maakt de stap naar de hulpverlening minder hoog en het vergroot de toegankelijkheid.”

Wanneer ouders scheiden, is dit ook voor kinderen en jongeren vaak een heftige en confronterende periode. Soms hebben zij zelfs het gevoel dat het aan hen ligt en worden zij heen en weer geslingerd in gevoelens van loyaliteit richting beide ouders. Dit alles kan leiden tot een laag zelfbeeld. Het is belangrijk dat juist op een plek waar de jongeren en kinderen dagelijks komen, dus op school, toegang is tot een luisterend oor en eventuele hulpverlening.

Er komt een prachtig nieuw pand aan Den Briel voor Sterk Papendrecht. “Mooi,” geeft Pieter-Jan aan, “maar de weg naar de nieuwe huisvesting aan Den Briel zal niet door iedereen worden gevonden. Daarom pleit de ChristenUnie ervoor om juist ook ontmoetingsmomenten te zoeken op de scholen en in de wijken. Er te zijn voor kinderen en jongeren die kwetsbaar zijn en hen actief de helpende hand te bieden richting een leven met meer perspectief en zelfstandigheid.”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.