Leerling kiest zelf lesuren op De Willem

09 februari 2018 door Hennie van der Zouw
Leerling kiest zelf lesuren op De Willem

PAPENDRECHT - Komend schooljaar zullen alle leerlingen van het Willem de Zwijger College in Papendrecht in hun standaard lesrooster, minder minuten tijd per vak verplicht volgen. Daarvoor in de plaats worden aan het begin en einde van iedere dag Flex-uren aangeboden. De Willem Gaat op Maat.

Kansenschool
De maatschappij, de arbeidsmarkt, technologieën veranderen snel en iedere jongere is anders. Onderwijs kan en mag niet meer voor ieder kind gelijk zijn vindt het Willem de Zwijger College. Het is zaak  leerlingen goed voor te bereiden op een plek in onze maatschappij waarbij hij of zij heeft geleerd optimaal gebruik te maken van zijn of haar talent. De Willem wil nog beter aansluiten bij de behoefte van leerlingen; ze uitdagen, helpen zich optimaal te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een mooie, zo hoog mogelijk haalbare, vervolgstap. Niet voor niets staat de school binnen en buiten de regio bekend als Kansenschool.

De Willem Gaat op Maat met Flex-uren
Elke leerling kan, begeleid door een coach, kiezen welke vakken hij of zij naast het standaard rooster volgt. Er worden 13 Flex-uren per week aangeboden waar iedere leerling er minstens 5 kiest; meer mag natuurlijk ook. Tijdens deze Flex-uren wordt extra uitleg gegeven over een bepaald onderwerp van een vak, verdieping of juist herhaling geboden. Er wordt een toets voor- of nabesproken of met begeleiding huiswerk gemaakt. Leerlingen volgen dus de vakken die zij het meest nodig hebt of die hun interesse hebben. Ze bepalen ook nog eens zelf op welke dag ze deze vakken volgt en dus wanneer ze een keer later beginnen of juist eerder klaar zijn. Een rooster op maat.

Huiswerkarm
De brugklassers maken hun huiswerk, onder begeleiding, op school tijdens een huiswerkuur. De Willem wordt dus een huiswerkarme school; op wat leerwerk na kunnen leerlingen na school van een vrije middag of weekend gaan genieten. Kunnen leerlingen later meer vrijheid aan? Dan krijgen ze die.

Extra aanbod
In de Flex-uren kan ook gekozen worden voor extra’s als techniek, muziek of cultuur, het vak wetenschapsoriëntatie of de sportklas. Dit kan als extra maar ook, als het heel goed gaat bij de schoolvakken, in plaats van een schoolvak. Deze keuzes maken de leerlingen in goed overleg met hun coach.

Een eigen coach
Goede keuzes maken moet je leren. Daarom worden docenten op De Willem dit jaar opgeleid tot coach. Waar een docent dit jaar nog mentor kon zijn van wel 30 leerlingen, zal hij of zij komend schooljaar maximaal 18 leerlingen begeleiden. Iedere leerling spreekt zijn of haar coach gemiddeld eens in de drie weken individueel, maar ook dit is maatwerk. De coach zal, samen met de leerling, ouders intensief betrekken bij het leerproces. Een goede samenwerking tussen school en ouders heeft immers een bewezen positieve invloed op de schoolse ontwikkeling van jongeren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.