Herdenking watersnood 1 februari 1953

28 januari 2003
Herdenking watersnood 1 februari 1953

1 februari 2003 is het precies 50 jaar geleden dat grote delen van de Delta werden getroffen door ernstige overstromingen. Op zondagochtend 1 februari in de vroege morgen brak de dijk bij de Noordhoek door en sloeg een gat van meer dan 100 meter. Twee Papendrechters verloren hierbij het leven: een bewoner (Aart Willem Veth) aan de Boezem verdronk toen hij met een roeiboot op weg naar zijn familie op een scherpe paal voer en in diep snel stromend water terechtkwam en zonk. Een dochtertje van het boerengezin Kraal aan het Westeind verdronk nadat de moeder het kind niet meer goed kon vasthouden. Verder verdronk er veel vee. Het is toegestaan om op 1 februari 2003 de vlag halfstok te hangen.

In Nederland wordt de watersnood herdacht met toespraken en tentoonstellingen. Hieronder vind u meer informatie over de tentoonstelling in het gemeentehuis van Papendrecht en de lezing van Papendrechter Ph. de Koning in Alblasserdam.


De dijkdoorbraak op de Noordhoek. Fotograaf onbekend.

PAPENDRECHT - 27 januari 2003
Tentoonstelling watersnoodramp in Papendrecht

Burgemeester De Bruin opent vrijdag 31 januari 2003 om 16.00 uur de tentoonstelling 'De Waard onder water' in het gemeentehuis van Papendrecht. Daarmee start in Papendrecht de herdenking van de watersnood van 1 februari 1953. De tentoonstelling is georganiseerd door de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht en diverse andere historische verenigingen.

Een gedeelte staat in de hal van het gemeentehuis (openingstijden: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 08.30 tot 19.30 uur) en een ander gedeelte in de bibliotheek van Papendrecht (openingstijden: maandag 13.30 tot 17.00 uur, dinsdag 10.00 tot 17.00 uur, woensdag en donderdag 13.30 tot 17.00 uur, vrijdag 13.30 tot 20.30 uur, zaterdag 09.30 tot 12.30 uur).
De tentoonstelling is gedurende zes weken te bezichtigen.

De bezoeker krijgt een beeld van de dijkdoorbraak in de Alblasserwaard, het onder water gelopen gebied en het herstel van de dijk. Veel materiaal is beschikbaar gesteld door het Hoogheemraadschap.De tentoonstelling is gratis.

Voorafgaand (van 15.50 tot 16.00 uur) luiden de Papendrechtse kerken hun klokken.


Het gedicht gat van Papendrecht. Foto: Dhr P.G. Jonker

Lezing met dia’s "Herdenking Stormvloed 1953"

De Historische Vereniging West-Alblasserwaard verzorgt op woensdag 5 februari 2003 in het Verenigingsgebouw naast de Grote Kerk te Alblasserdam aan de Cortgene een lezing met als onderwerp " Herdenking Stormvloed 1953 " door de heer Ph. de Koning met visuele verzorging door de heer A.H. van Dijk uit Papendrecht.

De heren de Koning en Van Dijk zijn geen onbekenden in de streek, reeds meerdere malen hebben wij mogen genieten van een boeiende lezing van deze heren. Ook nu weer belooft het een zeer interessante avond te worden. De heer de Koning was ooggetuige van de ramp in de Alblasserwaard en hij werkte mee om het gat bij Papendrecht te dichten. Het water heeft altijd een rol gespeeld in zijn leven.

Als kleine jongen opgegroeid aan het water, geleerd voor waterbouwkundig opzichter, was 45 jaar dijkwacht en voor zijn pensionering was hij waterbouwkundig aannemer. Het belooft een avond te worden die u niet mag missen. Alle leden en belangstellenden zijn hartelijk uitgenodigd voor deze avond. De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.


Het gedicht gat van Papendrecht. Foto: Dhr P.G. Jonker

Gezamenlijk project Delta 2003

De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de waterschappen, hoogheemraadschappen en gemeenten in het getroffen gebied het initiatief genomen om activiteiten die worden georganiseerd in het kader van het herdenkingsjaar 2003 te coördineren. Daartoe hebben zij gezamenlijk het project Delta 2003 opgestart. Kijk voor meer informatie op www.delta2003.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.