Foto die politie bij bericht over zelfmoordpoging plaatste zorgt voor ophef

16 januari 2018 door Hennie van der Zouw
Foto die politie bij bericht over zelfmoordpoging plaatste zorgt voor ophef

PAPENDRECHT - Er is inmiddels veel ophef op het internet ontstaan, over het bericht dat de politie op Twitter en Facebook geplaatst heeft, een bericht over het ramptoerisme bij een (gelukkig) mislukte zelfmoordpoging in Papendrecht. 

De politie maakt zich enerzijds druk over ramptoerisme bij deze zelfmoordpoging, maar anderzijds  plaatst de politie bij hun bericht zelf een foto van deze zelfmoordpoging, waarop een man aan de buitenkant van de ballustrade van een flat te zien is..., hij kan ieder moment de ballustrade loslaten...

Het onderste gedeelte van de betreffende foto staat boven dit artikel.

Als deze zelfmoordpoging bekend wordt, vooral via facebook en twitter, komen er steeds meer mensen kijken, zelfs ouders met kinderen (!) De aanwezige politiefunctionarissen proberen deze ramptoeristen weg te sturen, maar dat lukt niet echt. Hulpverleners worden hierdoor in hun belangrijke werk belemmerd, terwijl de man die de zelfmoordpoging ondernam, dringend hulp nodig heeft. Na veel moeite lukt het de politie om de man weer aan de goede kant van de balustrade te krijgen.

De oorspronkelijke foto van de politie Drechtsteden-Buiten gaat inmiddels rond op het internet en zorgt voor veel discussie.

Om hun frustratie tegen ramptoerisme bij een zelfmoordpoging te uiten, plaatste de politie Drechtsteden-Buiten dit betreffende bericht op social media. In dit bericht halen ze vooral uit naar ouders die hun kinderen meenemen om naar een zelfmoordpoging te kijken....... De foto die bij dit bericht is geplaatst zorgt voor discussie: is het plaatsen van deze foto wel gepast?

Politie wil met deze foto een boodschap over te brengen
De politie-eenheid verantwoordt de keuze om de foto te plaatsen op Facebook door te zeggen dat ze het niet plaatsen vanwege de lol, maar om de boodschap kracht bij te zetten. ‘Aangezien te veel mensen helaas de context niet begrijpen!’

De reacties zijn divers: ‘Gatver! Gaf deze man toestemming om zijn foto te plaatsen? Ik hoop niet dat zijn familie dit ziet.’

Een ander schrijft in een reactie onder dit bericht van de politie: ‘Waarom plaatsen jullie dit? ‘Je klaagt over ramptoerisme en staat zelf foto’s te maken van iemand die buiten de reling staat? Tijd voor een cursusje ethiek en Social Media, lijkt me.’

De Monitor KRO-NCRV meldt: '113 Zelfmoordpreventie wijst er in deze contect op dat er voorzichtig omgegaan moet worden met het brengen van details over een zelfmoordpoging. ’Overweeg of beeldmateriaal werkelijk meerwaarde heeft. Als beeld echt nodig is voor een nieuwsitem, kies dan abstracte beelden. Dus geen beelden die direct verwijzen naar de methode’, zegt 113 op haar website.

Verschillende mensen hebben inmiddels op social media laten weten dat politie Drechtsteden-Buiten het bericht van hun facebook moet halen. Dat is inmiddels gebeurd.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.