Burgemeester Moerkerke houdt 'preek van de leek'

14 januari 2018
Burgemeester Moerkerke houdt 'preek van de leek'

PAPENDRECHT - Op zondag 14 januari 2018 werd een bijzondere kerkdienst in de Morgensterkerk gehouden, want burgemeester Moerkerke mocht de preek verzorgen.

Normaliter is het houden van een preek voorbehouden een een dominee die theologie heeft gestudeerd, maar 1 keer in het jaar mag een spreker van buitenaf in een middagdienst de preek verzorgen.

De organisatie van de MiddagVieringen in de Morgenster had dit jaar Aart Jan Moerkerke uitgenodigd, die zelf koos voor een bijbelgedeelte uit Spreuken 16. Kernvers was vers 23: "Wie een wijs hart heeft, spreekt verstandige woorden, en geeft kracht aan het betoog van zijn lippen."

Het thema van de preek was: "Op de puinhopen van Pim". Er werd gestart met een videofragment van een TV-uitzending uit 2002, waarin het NOS-journaal bericht over de moord op Pim Fortuyn. 

Vervolgens vertelde Moerkerke over de start van zijn politieke carrière als mede-oprichter van Leefbaar Capelle en hoe hij Pim Fortuyn van dichtbij had meegemaakt toen hij lijsttrekker werd van Leefbaar Nederland. Fortuyn werd echter na zijn uitspraak "De islam is een achterlijke cultuur" uit Leefbaar Nederland gezet en richtte toen zijn eigen partij op: Lijst Fortuyn. Moerkerke heeft toen even getwijfeld of hij het stemmenkanon Fortuyn achterna ging of toch zou kiezen voor Leefbaar Nederland, omdat deze partij qua ideologie en communicatie dichter bij hem stond. Moerkerke koos uiteindelijk voor het laatste.

Volgens Moerkerke heeft Nederland gelukkig heel wat lessen getrokken van de zaken die Fortuyn aan de kaak stelde. "Fortuyn vond dat hij de vrijheid had om te zeggen wat hij dacht en hier sta ik ook volledig achter. Moeilijke zaken moet je kunnen benoemen, er moeten geen taboes zijn". 

Tenslotte keek Moerkerke vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard gaf hij geen stemadvies, maar riep hij wel op om met wijsheid te stemmen, met een verwijzing naar Spreuken 16.

Na afloop ontving hij een hartelijk applaus van de aanwezigen. Hoewel het een preek was, gaf hij helaas geen kijkje in zijn eigen geloofsleven, maar werd zijn zijn moreel kampas zichtbaar. Moerkerke heeft een christelijke opvoeding genoten en gelooft in God, maar is niet bij een kerkelijke gemeenschap aangesloten. Moerkerke is zelf lid van de VVD.

Op zondag 11 februari 2018 wordt de volgende middagviering gehouden, een Johnny Cash dienst met ds. Piet van Die.

De preek van Moerkerke is terug te beluisteren via www.pknpapendrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.