Kees Thies: 'Aart-Jan Moerkerke is de tegenpool van Kees de Bruin'

07 juli 2016
Kees Thies: 'Aart-Jan Moerkerke is de tegenpool van Kees de Bruin'

PAPENDRECHT - Kees Thies schrijft op zijn vaste plek als columnist in AD De Dordtenaar over de nieuw voorgedragen burgemeester van Papendrecht, Aart-Jan Moerkerke:

"Het couveusekindje van bijna twee meter was ooit een ‘zesjesjager’ op de journalistenschool met zwartgelakte nagels en een ‘new wave-streepje’ onder de ogen. Vandaag de dag wil hij nog wel eens een Jules Deelder-imitatie te berde brengen en verder houdt hij van griezelverhalen, motorrijden en zijn labrador Bikkel. Het lijkt erop dat Papendrecht met Aart-Jan Moerkerke (51) een burgemeester heeft binnengehaald die in veel opzichten de tegenpool is van de in oktober vertrekkende Kees de Bruin.

Moerkerke, die ooit aan de wieg stond van Leefbaar Capelle (,,Pim Fortuyn is mijn grote voorbeeld’’) is momenteel burgemeester van Strijen en overduidelijk geen man die snel een blad voor de mond neemt.

Zo haalde hij in 2010, als wethouder in Capelle aan de IJssel, de landelijke krantenkolommen met een vragenlijst die hij naar het plaatselijk journaille had gestuurd. Dit met als doel ‘een beter beeld te krijgen van de mate van onafhankelijkheid van de journalistiek in Capelle en omgeving.’ Met die demonstratieve daad wilde hij de rollen omdraaien omdat hij, naar eigen zeggen, ‘schoon genoeg’ had van ‘het gegraaf’ van journalisten in het strafrechtelijke verleden en de financiële huishouding van gekozen volksvertegenwoordigers. ,,Natuurlijk is het belangrijk dat een politicus integer is, maar de integriteit van een journalist is dat ook.’’

Aanleiding voor die demonstratieve daad was de enorme berichtenstroom destijds over de omstreden handelwijze van een aantal PVV-Kamerleden. Vooral een speurtocht die het Algemeen Dagblad destijds ondernam naar raadsleden met een strafrechtelijk verleden, kwam Moerkerke de keel uit: ,,Als journalisten anderen zo graag de maat nemen, moeten zijzelf ook maar eens aan de beurt komen.’’

In datzelfde jaar liet Moerkerke het digitale tijdschrift Publiek Domein weten dat hij, na acht jaar wethouderschap in Capelle, wel oren had naar een baan als burgemeester: ,,Maar ik maak vrijwel geen kans. Voor dergelijke functies is er nog steeds een kweekvijver via achterkamertjespolitiek.’’ Die uitspraak ten spijt werd Moerkerke (inmiddels VVD’er) in maart 2012 tóch burgemeester van Strijen. Of het huwelijk Moerkerke-Papendrecht een goed huwelijk wordt zal de tijd leren, al durf ik alvast te voorspellen dat het zeker niet saai zal worden".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.