Voorlopig geen Nederlandse vlag in Papendrechtse raadszaal

09 januari 2018
Voorlopig geen Nederlandse vlag in Papendrechtse raadszaal

PAPENDRECHT - Op maandag 8 januari 2018 werd er in de raadscommissie ABZ gesproken over een voorstel tot het plaatsen van een Nederlandse vlag in de raadszaal. Dit onderwerp leidde tot een boeiende discussie in de voornoemde commissie. Het initiatiefvoorstel werd ingebracht door de fractie van het PAB.

De volgende argumentatie werd daartoe opgevoerd. "In ons nationale parlement is sinds kort de Nederlandse vlag niet weg te denken. Zij vormt het symbool van onze verbondenheid en geeft uiting aan onze trots onderdeel te mogen zijn van een samenleving, die vrijheid en gelijkheid hoog in haar vaandel heeft staan. Ook in Papendrecht heest breed het gevoelen aan deze gevoelens van gebondenheid en trots uiting te mogen geven.

Er is naar het oordeel van de factie van PAB dan ook nauwelijks een betere plek om aan deze belangrijke thema's in onze samenleving uiting te geven, dan door middel van de Nederlandse vlag in het huis van de lokale democratie. Met de Nederlandse vlag in de raadszaal wordt uiting gegeven aan onze verbondenheid en trots op een samenleving en onderdeel te mogen zijn van een natie die de kleuren in de vorm van een vlag met verve draagt en daarmee uiting geeft aan wie we zijn en hoe we zijn.

Het voorstel sluit aan bij de landelijke ontwikkeling en vormt tevens een mooie bijdrage aan de aankleding en afronding van de raadszaal als podium waarop onze lokale democratie vorm en inhoud krijgt en tot leven komt".

Herna gingen de fracties met elkaar in overleg. Meerdere fracties hadden hun bedenkingen bij het paatsen van een vlag in de raadszaal.

Zo is de CU is trots op onze vlag, maar geeft zij aan: "Dit betekent niet, dat een dergelijk symbool ook in een raadszaal zou moeten staan. Een symbool zegt immers niets over het democratisch gehalte van een raad. Een de aanwezigheid van dit symbool zal ook geen invloed hebben op de discussies en de besluitvorming. De aangevoerde argumenten van verbondenheid en trots op samenleving, maar ook vrijheid en gelijkheid worden niet beter als er een vlag in de raadzaal staat. Deze waarden zitten dieper! En dat de vlag een bijdrage zou leveren aan de aankleding van de raadszaal is nog maar sterk de vraag".

De fractie van D66 maakte de opmerking dat de kleur blauw, die in onze vlag voorkomt, niet echt past bij de blauwe kleur in onze raadszaal.

Uiteindelijk hadden meerdere fracties hun bedenkingen, en intussen overweegt PAB hoe men verder gaat met dit voorstel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.