Van heerlijkheid tot heden: Papendrechtse kerkorgels

08 december 2017 door Hennie van der Zouw
Van heerlijkheid tot heden: Papendrechtse kerkorgels

PAPENDRECHT - Zaterdag 9 december verschijnt het zesde deel in de reeks ‘Van Heerlijkheid tot heden’ over de geschiedenis van Papendrecht. In dit deel beschrijft organist André de Jager de Papendrechtse kerkorgels.

Voor de presentatie en de start van de verkoop van deel 6 is gekozen voor het FamilieKerstconcert dat zaterdag 9 december vanaf 19.30 uur plaatsvindt in de Bethlehemkerk. Hieraan verlenen naast André de Jager onder meer Inspire2liveChoir en Marco Bakker hun medewerking.

Prijzen
André de Jager is hoofdorganist op het Blank-orgel in de Bethlehemkerk in Papendrecht. Sinds 1976 verzorgt hij concerten in binnen- en buitenland, onder meer in de Notre-Dame in Parijs en de Hohen Dom in Passau. Hij geeft orgel- en muziektheorielessen, componeert orgel, koor, solozang en instrumentale muziek en kreeg voor zijn werk verschillende prijzen en onderscheidingen. Zo werd hij in 2010 Koninklijk onderscheiden en in 2016 benoemd tot stadsorganist van Papendrecht. In het zesde deel van de reeks beschrijft hij de 'echte pijporgels ’in Papendrecht.

In 2007 kocht de gemeente het handvest van Papendrecht, een bundeling van documenten uit 1563 dat de geschiedenis van Papendrecht nieuwe dimensies geeft. Dit was aanleiding voor de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’. De reeks belicht de geschiedenis van de periode dat Papendrecht een heerlijkheid was - de voorloper van de huidige gemeente - tot vandaag.  Het eerste deel ‘De heerlijkheid Papendrecht’ schetst een beeld van het vroege Papendrecht en het leven in de heerlijkheid. Deel 2 met de titel ‘Papendrechtse waterlanders’ gaat over de geschiedenis van Papendrecht in relatie tot het water. Deel 3 ’Molens in Papendrecht’ brengt de vroegere molens en hun rol in de gemeente en de bestaande weidemolen in beeld. Het vierde deel beschrijft roerige dagen in november 1813 toen in de nadagen van de Franse macht kanonnen en hevige gevechten te pas kwamen in een conflict met Dordrecht. Deel vijf belicht de geschiedenis van de dijk.

Het nieuwe boekjes is voor € 3,50 te koop tijdens het concert, in lokale boekwinkels en bij het museum van Stichting Dorpsbehoud.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.