Gemeenteraadsverkiezingen 2018: 'Politiek druk met programma's etc.'

06 december 2017 door Hennie van der Zouw
Gemeenteraadsverkiezingen 2018: 'Politiek druk met programma's etc.'

PAPENDRECHT - Ingezonden brief van Ad Tromp over de komende gemeenteraadsverkiezingen, de politiek en nog veel meer:

"Het lijkt nog ver maar op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment zijn de lokale en/of landelijk gerelateerde partijen volop bezig met hun kandidaatlijsten en programma’s. Sommige zijn al zover, anderen volgen binnenkort. Programma’s met nieuwe wensen, het lijkt allemaal weer mooi, maar wat hebben de zittende colleges en achterban de afgelopen jaren gedaan, bereikt etc. Hoe staan de diverse gemeenten in de regio Drechtsteden er voor? Hoe hebben de diverse decentralisaties uitgepakt? Hoe is het met de zorg etc, transparantie, dualisme, inwoners betrekken bij diverse zaken, de veiligheid, milieu,alsmede lucht-en waterkwaliteit, openbaar vervoer, woningbouw ( incl ook huurwoningen) Voor vele inwoners staat zorg, veiligheid, groen-wijkonderhoud, milieu en lucht-en waterkwaliteit, duurzaamheid en goede voorzieningen hoog in het vaandel.

In mijn gemeente heeft zich de afgelopen vier jaar een coalitieblok gevormd in de gemeenteraad van alle landelijke gerelateerde partijen als CDA, VVD, D66, SGP, CU, GroenLinks en PvdA tegenover lokale partijen als PAB (Papendrechts Belang) en OP (Onafhankelijk Papendrecht). Kortom, geen tot weinig dualisme en stonden deze lokale partijen dus buitenspel, ook als je de grootste bent (PAB). Partijen als Groen Links ( 1 zetel) en PvdA (2 zetels) deden mee zonder wethouder. Waarvoor vraag  je af en met welk nut?

De laatste tijd lijkt er ook verharding in het debat te worden geconstateerd. Bij recente zaken als wel of geen supermarkt in de huidige bibliotheek en de weigerachtige houding om Korteland Rijwielen naast zijn reparatie (toegestaan) ook fietsverkoop toe te staan geeft duidelijk aan dat aan de communicatie en contact met burger en ondernemer nog flink gewerkt moet worden. In wiens belang opereert men nu eigenlijk is dan toch de vraag die je mag stellen. Zeker als burgers en laatst de ouderen in Papendrecht die op de Markt wonen worden weggezet als lastig. Men zou toch moeten weten wat het betekent als je in het centrum woont.

Partijen als D66 en PvdA zouden dan toch eens goed nog eens goed naar hun beginselen moeten kijken. Wat is hun betrokkenheid nog bij burger en ondernemer vraag je dan soms af. Maar voor alle partijen en raadsleden waar je ook zitting hebt weet warvoor je in de Gemeenteraad of Drechtraad bent gekozen. Voor wie zit je nu op die plek? Democratie is meer.

Ook in Papendrecht was er verder het fenomeen van wethouders afkomstig van buiten de gemeente. Jan Nathan Rozendaal (SGP) kwam uit Gouda en vertrok weer en werd tussentijds burgemeester van Elburg. Hij ging echter wel in Papendrecht wonen. Anouk van Eekelen (VVD) kwam in 2016 vanuit Wassenaar in de plaats van Richard Korteland, die burgemeester werd in Meppel. Het gaat natuurlijk om de kwaliteit. Op zich is er niets mis mee met een wethouder van buitenaf. Maar men dient zich daarbij wel te realiseren in wat voor gemeente men komt alsmede enige compassie met en betrokkenheid met inwoners en regio. Wassenaar is bijvoorbeeld geen Papendrecht. Op pure bestuurders zonder betrokkenheid met de burger, ondernemer of samenleving zit men niet te wachten. Dat ziet men al genoeg in het “Haagse”.     

In Papendrecht is er de afgelopen jaren volop ingezet op verzelfstandigen (Kinderboerderij, Theater, Sportcentrum, afvalcentrum, wil om afstoten van deelneming in Eneco, waarvan de verwachte
opbrengst zo’n 17 miljoen). Dus eigen bezit afstoten, maar wel deelnemen en dus volop betrokken in allerlei constructies voor meer dan 25 miljoen in grond en hoofdkantoor Fokker Aerostructures op Slobbengors. Welke bestemmingen geven bij het afstoten van eigen bezit. Men wil verder  een kenniscentrum op de markt met daaronder winkels en restaurant. Is dit wel realiseerbaar, betaalbaar door betrokkenen als bibliotheek en Volksuniversiteit? De bouw en samenwerking van de twee voortgezet onderwijs scholen (Lage Waard en Willem de Zwijgercollege) eerst naar buiten gebracht met nieuwbouw in het Oostpolderpark. Terecht ingetrokken. Hoe krijg je het in je hoofd met GroenLinks in dit college. Nu is het weer stil en zelfs lijkt er van samenwerking en dus nieuwbouw wat heel belangrijk is voor het onderwijs in deze regio niets terecht te komen. Jammer en hopelijk komt het toch nog goed. Erg belangrijk! Verder: geen supermarkt op de Markt. Nu niet en straks ook niet.

Gratis parkeren in het centrum. In deze drukke decembermaand nog niet mogelijk door dat diverse winkeliers het financieel niet kunnen rondbreien. Straks na 1-1-2018 wel?  Na vier jaar niet kunnen regelen om nieuwe WC’s anno 2017 te plaatsen in het pand dat aan Muziekvereniging Excelsior wordt verhuurd. Men studeert daarop. Terwijl er toch ook nog een aantal schoolklassen in gevestigd zijn. Handen uit de mouwen als verhuurder zou je toch zeggen. Hygiëne is toch belangrijk ook voor schoolkinderen. Waar komt het nieuwe regio politiebureau? Voor de Alblasserwaard te hopen niet in Zwijndrecht, maar gewoon in Papendrecht.

We zullen zien waarmee partijen komen als kandidaten en programma’s Hopelijk kan men de burger echt enthousiasmeren voor de lokale politiek. Door al die decentralisatie en regiobesturen heel belangrijk! Kies men voor de traditionele partijen of toch de lokale partijen. We zullen straks zien."

Ad Tromp

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.