Kieviten en steltlopers in polder Nieuwland

30 november 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Een pareltje van Papendrecht op ecologisch gebied is polder Nieuwland. Komende winter wordt daar een deel van het riet gemaaid. Dat doet de gemeente ieder jaar. Het deel dat gemaaid wordt, kan op die manier verjongen. De andere helft blijft staan als overjarig riet en wordt het jaar daarop gemaaid.

Waarom doet de gemeente dit?
Ten eerste ontstaat zo meer variatie in de begroeiing. Ook trekken jong riet en overjarig riet verschillende vogel- en diersoorten aan. In de zomer maken dieren hier graag hun nesten en brengen ze er hun jongen groot. In de winter dient het niet gemaaide riet als schuilgelegenheid voor onder andere watervogels. Andere vogels vinden hier in de winter juist in het overblijvende riet hun voedsel. Als u goed oplet en een beetje geluk heeft, ziet u er in het vroege voorjaar een kievit broeden…

Door van een stuk slik de beplanting weg te halen hoopt de gemeente steltlopers aan te trekken.

Natuurlijk zorgen ze ervoor dat deze werkzaamheden half februari (dus vóór aanvang van het broedseizoen) klaar zijn.

Mocht u een kieviet, steltloper of ander natuurschoon spotten en er een mooie foto van kunnen maken, vergeet u dan niet deze te delen op b.v. Facebook?

Bron foto: Gemeente Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.