Succesvolle week voor debaters Willem de Zwijger

27 november 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - Afgelopen maandag 20 november  was het (individuele) Provinciaal Jeugddebat 2017, waarbij meer dan honderd deelnemers van allerlei scholen uit Zuid-Holland met Provinciale Statenleden in debat gingen. Uiteindelijk werden er aan het einde van de dag 10 leerlingen gekozen voor het landelijke Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer in april 2018.

Het was een spannende en leerzame dag voor de debaters: van de tien uitverkorenen werden er twee van het Willem de Zwijger College gekozen! Zij gaan nu een traject in (inclusief een weekend op een kasteel) ter voorbereiding op het grote debat in de Tweede Kamer. De geselecteerden zijn: Lieke Kors uit 1P en Evy Maat uit 3M. Zie bovenste foto.

Een paar dagen eerder deed de volledige debatclub mee aan een groot evenement, het Verkeersveiligheidsdebat in Landvast, Alblasserdam. (Zie foto hieronoder) Het ging om een debat tussen overheid, bedrijfsleven, jongeren en experts rondom het thema “Ik maak een punt van nul verkeersslachtoffers”.
De Willem mocht de jongeren uit de omgeving Alblasserwaard en de Drechtsteden vertegenwoordigen. In drie rondes met lastige stellingen werd er gedebatteerd over het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer, de dode hoek van vrachtwagens en sluipverkeer. De jonge debaters (12 t/m 18 jaar) wisten zich goed staande te houden tussen de ervaren volwassenen. De jury, bestaande uit Arjan Kraijo (wethouder Alblasserdam), Ada Aalbrecht (ROV-ZH), Herman Buijk (Politie Eenheid Rotterdam) en Eveline Bergwerf (docente en coordinator debating), koos uiteindelijk de leerlingen van de Willem tot winnaars en de prijs voor beste spreker ging naar Mila van Hunen (14 jaar). Na het debat was er aansluitend een diner voor alle deelnemers aan het debat.

Door: Eveline Bergwerf.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.