Drie Drechtsteden aanwezig bij Nationaal Jeugddebat

11 april 2013
Drie Drechtsteden aanwezig bij Nationaal Jeugddebat

PAPENDRECHT -  Op maandag 22 april is het weer zo ver. De Tweede Kamer is voor even het domein van de jongeren van Nederland. NJR organiseert dan het Nationaal Jeugddebat, waar de Nederlandse jeugd haar politieke stem laat horen. In de Tweede Kamer zullen 135 jongeren van 12 t/m 19 jaar o.a. staatssecretaris Van Rijn en ministers Asscher en Bussemaker stevig aan de tand voelen.

Dit jaar doen jongeren uit Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht mee. Maar ook Den Haag, Rotterdam, Schoonhoven, Delft, Strijen en Rijswijk zijn van de partij. Mariëtte Hamer, Tweede Kamerlid (PvdA), zit het debat voor als o.a. de onderwerpen jeugdwerkloosheid, ontwikkelingssamenwerking, studiekeuze, pesten en gezond besproken worden.

Dit jaar is alweer de 18e editie van het Jeugddebat dat in 1995 voor het eerst plaatsvond. Tijdens het debat maken de jongeren de dienst uit. Zij introduceren een thema, leggen een voorstel op tafel en gaan hierover in debat met politici. De thema’s en voorstellen zijn voortgekomen uit onderzoek dat onder 1500 jongeren werd uitgevoerd is samenwerking met het 1Vandaag Jongerenpanel.

De jonge debaters staan tegenover minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Ook zal Duco Hoogland, oud-Jeugddebatdeelnemer en oud-NJRvoorzitter, nu als Tweede Kamerlid (PvdA) zijn opwachting maken.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren inspraak hebben en van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

De deelnemers zijn tijdens provinciale jeugddebatten geselecteerd. Ze komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes, zijn van verschillende leeftijden en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

NJR
Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.