VVD verbaasd over achterblijven van overige Drechtsteden

27 januari 2015
VVD verbaasd over achterblijven van overige Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - De Papendrechtse VVD fractie heeft de wethouder aangespoord om de omliggende gemeenten ertoe te zetten dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen bij het opvangen van vluchtelingen. De VVD-fractie meent dat Papendrecht moet stoppen met het braafste jongetje uit de klas te zijn.

In de commissievergadering Samenleving van maandag 19 januari is gesproken over de opvang van vergunninghouders. Dit zijn mensen die als vluchteling naar Nederland zijn  gekomen en legaal mogen verblijven in ons land. De overheid geeft de gemeentes taakstellingen om deze medelanders te huisvesten en zorg te bieden met (tijdelijke) bijstandsuitkeringen.

Voor 2015 heeft Papendrecht de taakstelling gekregen om 56 medelanders te huisvesten.  De wethouder geeft hierbij aan dat hij verwacht dat deze taakstelling verhoogd zal worden, gezien de vele brandhaarden in de wereld. Daarbij wordt door de wethouder aangehaald dat deze medelanders in nood een warm welkom zullen vinden in Papendrecht.

Ook al vindt VVD Papendrecht dat het de plicht van Papendrecht is om mee te werken aan de opvang  van deze mensen, plaatst de fractie ook enkele kritische kanttekeningen. De wethouder gaf namelijk aan dat Papendrecht in het afgelopen jaar meer mensen heeft opgevangen dan de taakstelling opdroeg. Heel nobel en bovendien fijn voor de betreffende mensen, maar het blijkt ook dat de omringende gemeenten hun taakstelling niet halen.

Volgens de wethouder zijn er geen mogelijkheden om de omringende gemeentes aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, behalve te wachten totdat zij worden aangesproken door het Rijk. Tijdens de Commissievergadering gaf de wethouder aan dat hij een signaal af zal geven tijdens Drechtstedelijke overleggen. In de tussentijd blijft Papendrecht het braafste jongetje uit de klas. Dat is op zijn minst vreemd te noemen.

Te meer omdat onze  eigen inwoners voorrang moeten verlenen als zij in aanmerking willen komen voor een sociale huurwoning en Papendrecht, in veel gevallen, een uitkering moet verlenen.

Kortom, Papendrecht doet zijn werk en komt zijn afspraken na. We slaan echter door en kunnen niet wachten op een ingrijpen van de staatssecretaris bij de gemeenten die achterblijven. Er zijn vele zaken die we samen doen met de omliggende gemeenten en daar hoort deze taak ook gewoon bij.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.