Papendrechter aan boord laatste Fokker vlucht

02 november 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Na 97 jaar samenwerking komt er definitief een eind aan de samenwerking tussen KLM en Fokker.Op 28 oktober om 20:30 landde de laatste Fokker 70 vlucht vanuit Londen Heathrow op Schiphol. Aan boord zat Papendrechter en vliegtuigspotter Ivar Bierman.

Ivar Bierman:
“Ik kwam op deze vlucht terecht na 2x omboeken. Op 5 februari 2017 maakte ik de eerste boeking voor de (toen) laatste vlucht vanuit Basel. In augustus kwam een vriend erachter dat Basel niet langer de laatste vlucht zou zijn. Na uitgebreid onderzoek op de website van KLM kwam ik erachter dat de laatste vlucht uitgevoerd zou worden vanaf Dusseldorf. Op 12 september kwam eindelijk de officiële bevestiging welke vlucht de allerlaatste zou zijn. Vlucht KL1070 vanuit Londen Heatrow. En dat had een reden. In 1920 was namelijk de allereerste Fokker vlucht van KLM naar Londen Heathrow.

Ik wilde altijd al een keer de Fokker 70 vliegen, maar toen in januari bekend werd dat de laatste er rond oktober uit zou gaan, moest ik wat vaart gaan maken. Het was eigenlijk niet de bedoeling om het tot de laatste vlucht aan te laten komen.Aan boord waren vooral luchtvaartliefhebbers. Het toestel was zeer geliefd bij personeel en luchtvaartliefhebbers. Het toestel vliegt heel natuurlijk, doordat er geen computer tussen de stuurknuppel en de flightcontrols zit. Hierdoor bestuurd de piloot het toestel volledig zelf, direct op de flightcontrols. Het was voor zijn tijd een heel modern toestel.

Met de laatste vlucht komt er na 97 jaar een eind aan de samenwerking tussen KLM en Fokker. Een met het vertrek van de laatste 4 Fokkers op zondag 29 oktober komt er ook een eind aan actieve (commerciële) Fokkers in Nederland.

Speciaal voor deze unieke gebeurtenis heeft KLM een Fokker 70 de laatste maanden voorzien van speciale stickers. Op de romp kwam de tekst ‘ Thank you Fokker’ te staan en op de staart kwam een portret van Anthony Fokker. “

Foto's en tekst: Ivar Bierman.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.