SGP legt uit: "Tegen of juist vóór Fokker?"

13 februari 2014
SGP legt uit: "Tegen of juist vóór Fokker?"

PAPENDRECHT - De SGP wil graag het volgende aan de orde stellen: "Na alle berichtgeving in de plaatselijke kranten zou je geneigd zijn te denken dat de SGP het niet zo begrepen heeft op Fokker. Niets is minder waar. Fokker is een prachtig bedrijf en het is een eer voor Papendrecht dat haar internationale hoofdkantoor hier gehuisvest is. Wij zijn blij met Fokker in Papendrecht."

"Als SGP vinden we het echter geen goed idee dat de gemeente voor de nieuwbouw van het nieuwe Fokker-hoofdkantoor het Slobbengors beschikbaar stelt. De SGP is zuinig op het groen dat nog resteert in Papendrecht en wil dat graag behouden. Het nieuwe hoofdkantoor perkt het groen op het Slobbegors in: de ruimte die resteert naast de voetbalvelden zal voor het grootste gedeelte bebouwd worden. Naar onze mening is het Slobbengors onnodig verkwanseld en is Papendrecht helaas een groene plek armer".

"In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 januari 2014 lag de vraag voor om in te stemmen met het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor. Uit dit voorstel blijkt hoe betrokken de gemeente is bij de bouw van dit hoofdkantoor. Als SGP vonden we dit voorstel kwalitatief niet in orde en hebben daarom ook tegengestemd".

Om drie redenen was dit voorstel volgens de SGP kwalitatief niet in orde: 
1) inhoudelijk: het ontwerp was geen ontwerp van een landmark, rank en slank zoals in eerdere ontwerpen, maar een blokkendoos “met een rolletje leukoplast er op”;
2) procesmatig: bij ieder besluit rondom Fokker wordt de gemeenteraad op het laatste moment geconfronteerd met besluiten die geforceerd direct genomen moeten worden, anders dan gaat er iets anders niet goed. Dat geeft geen ruimte meer voor echte inbreng van de gemeenteraad;
3) de financiële risico’s: die blijven onverminderd hoog. Er is nu pas duidelijkheid over de echte overeenkomst en het bijbehorende financiële arrangement. Als Fokker onverhoopt zijn hoofdkantoor verplaatst, dan blijft de gemeente achter met een lege kolos op het Slobbengors.

"De SGP draagt de Papendrechtse bedrijven een warm hart toe. De gemeente dient bedrijven maximaal te faciliteren. Maar de SGP staat ook voor een groen Papendrecht en voor een solide en gezonde financiële basis. Ook in de toekomende periode zullen we die balans bewaken."

Aldus de SGP-fractie in Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.