The Engelse cast van The Blues Brothers nu ook te zien in Papendrecht

01 november 2017 door Hennie van der Zouw
The Engelse cast van The Blues Brothers nu ook te zien in Papendrecht

PAPENDRECHT - The Engelse cast van The Blues Brothers is in Nederland, en de 2 mannen, met backing vocals en een groot live orkest zijn donderdag 16 november aanstaande ook te zien in Papendrecht.

Donderdag 16 november 2017 om 20:15 uur in Theater De Willem (www.theaterdewillem.nl)

Met hun zwarte hoed, bijpassende pak, smalle stropdas en immer aanwezige zonnebril zijn de Blues Brothers onovertroffen cool. Als de show eenmaal begint, kan geen mens stil blijven zitten. Door de geïmproviseerde dansperformances zijn Jake en Elwood Blues zowel vreemd als bliksemsnel. Hun muziek is groots. De levendige Rhythm & Blues en de zwarte, krachtige soul van de Brothers zetten elke zaal op zijn kop. Absolutely live and absolutely hot: The Blues Brothers.

Allround performer Brad Henshaw kruipt in de huid van Jake Blues. Samen met zijn broer Elwood Blues, gespeeld door Christopher Chandler, de Bluettes en het live toporkest, zetten de anarchistische broeders de Nederlandse theaters weer op z’n kop. Uiteraard met hitnummers als Everybody Needs Somebody to Love, Soul Man en Think. Eerder gingen al meer dan 50.000 bezoekers uit hun dak tijdens de shows van The Blues Brothers.

Het is een swingende show, zeer dynamisch en een fantastische cast. De zang en dans is van hoge kwaliteit en doet je absoluut denken aan de films die we allemaal van TV kennen.

Dit seizoen op 16 november kunt u het allemaal meemaken. Zet je zwarte hoed en zonnebril op en beleef samen met The Blues Brothers een geweldige “feel good” avond in theater De Willem. Een show vol knetterende soul, rhythm & blues, briljant entertainment, een flinke dosis humor en dit alles in een flitsende setting met spetterende belichting.

De originele West End productie met de Londense cast is van 8 oktober tot en met 22 november in de Nederlandse theaters te zien. Zonder uitzondering zal het swingende en coole duo het publiek tot ongekende hoogte opzwepen en gaat het dak er keer op keer af: Absolutely Live and Absolutely Hot. Get ready for Blues, get ready to party.

The Blues Brothers  a piece of History
De Blues Brothers zijn een fenomeen. Twee mannen, in donkere pakken met dito hoed en zonnebril, zetten de wereld muzikaal gezien op stelten. Op onnavolgbare wijze lieten geestelijk vaders Dan Aykroyd en John Belushi de blues de wereld veroveren. Dit muzikale, komische en bizar energieke duo verdient alleen daarom al het predicaat legende.

De twee mannen, die aan de wieg stonden van enkele van de grootste blueshits aller tijden en een onuitwisbare indruk achterlieten in de muziek en filmwereld, ontmoeten elkaar in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Acteur John Belushi maakt in 1971 grote indruk met zijn steengoede imitatie van Joe Cockers intense manier van performen. Hij krijgt een aandeel in de komische show van Lemmings National Lampoon. Van 1973 tot en met 1975 wordt het half uurtje comedy via 600 radiostations in heel Amerika uitgezonden. Als directeur Michael O’Donoghue het bijltje er in 1974 bij neergooit, neemt Belushi zijn taak over.

De jonge, Canadese Dan Aykroyd begint zijn carrière met een pretentieuze studie criminologie en sociologie aan de Carleton University, maar stopt uiteindelijk zonder af te studeren. Hij werkt als komiek in verschillende Canadese nachtclubs en sluit zich aan bij de The Second City comedy troupe. Hij verhuist naar Amerika om zijn acteercarrière meer kans te geven.

The Blues Brothers Films
De Blues Brothers zijn een ongekend succes en dat ontgaat ook Hollywood niet. John en Dan worden gevraagd een film over de illustere broeders te maken en Dan stort zich op het script. Het resultaat is een boekwerk, zo dik als een telefoongids. Aykroyd heeft de smaak te pakken, want naast de film ‘The Blues Brothers’ schrijft hij ook meteen het vervolgscript ‘Return of the Blues Brothers’. Het uitermate gedetailleerde script van deel één is echter veel te lang, aldus regisseur John Landis. Hij gaat met Aykroyd aan de slag en comprimeert het verhaal naar een filmisch geheel met een lach en een traan. Dan Aykroyd en John Belushi nemen de hoofdrollen voor hun rekening. De film krijgt een budget van 30 miljoen dollar en is één van de duurste films van dat moment.

Het verhaal van The Blues Brothers
De kleine Elwood Blues (Aykroyd zelf) wordt door zijn moeder te vondeling gelegd bij een krantenkiosk. De pompbediende Mike Delaney brengt hem naar het weeshuis. Daar krijgt hij, van zuster Maria Stigmata, de naam Elwood. De E is namelijk de vijfde letter van het alfabet en Elwood is de vijfde vondeling in het tehuis. Zijn achternaam krijgt hij van de pompbediende en de kleine wees gaat voortaan door het leven als Elwood Delaney.

In het tehuis ontmoet hij Jake Papageorge, die een slechte invloed op de verlegen student heeft. De twee maken er een potje van en vechten wat af. School is niet belangrijk, het plegen van misdaden wel. De twee relschoppers delen een gezamenlijke passie: muziek. De conciërge van het weeshuis, Curtis, leert Elwood mondharmonica bespelen en de heren vormen een band, ‘The Ravens’. De jongens zijn aan elkaar verknocht en veranderen zelfs hun naam. Elwood heet voortaan ‘Elwood Jake Blues’ en Jake gaat door het leven als ‘Jake Elwood Blues’. Elwood wordt naar drie verschillende pleeggezinnen gestuurd, maar maakt zich onmogelijk. Hij doet er alles aan om terug te mogen, terug naar Jake.

Hun strafblad groeit en als Jake een pompstation berooft, wordt hij eindelijk veroordeeld. Na drie jaar komt hij, wegens goed gedrag vrij. De broers vernemen dat hun weeshuis op de nominatie staat gesloten te worden en dat willen ze koste wat kost voorkomen. Ze besluiten geld in te zamelen door mee te doen aan de ‘New Orléans Battle of the Bands’. Maar voor het zover is, moeten de mannen heel wat doorstaan. Jakes leugens en Elwoods stuurmanskunsten zorgen voor de nodige problemen en de heren werken zich in de nesten.

Op weg naar de Battle worden ze achtervolgd door politie, de Russische maffia en een groep militanten. De muzikale intermezzo’s zijn legendarisch en zo is de briljante vertolking van ‘Rawhide’ in een Country & Westernclubhuis een hoogtepunt. Het weeshuis wordt uiteindelijk gered, maar de Blues Brothers verdwijnen toch weer achter de tralies.

Sterren
Naast de opvallende verschijning van Jake en Elwood, maakt een groot aantal sterren uit de wereld van blues en soul hun opwachting. James Brown zet een onvergetelijke dominee Cleophus James neer, Cab Calloway geeft gestalte aan conciërge Curtis en ook Ray Charles, Aretha Franklin en zelfs Steven Spielberg, Twiggy, Carrie Fisher en Chaka Khan doen een duit in het zakje. Aykroyd en Belushi werken na ‘The Blues Brothers’ samen aan de film ‘1941’, in regie van Steven Spielberg. Deze film flopt helaas, maar critici wijten dat vooral aan Steven Spielberg......

Foto's bij dit artikel © Dan Rest.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.