Ad Tromp: 'Is een ALDI aan de Markt wel een goede keuze?'

02 augustus 2017
Ad Tromp: 'Is een ALDI aan de Markt wel een goede keuze?'

PAPENDRECHT - Hieronder een ingezonden brief van Ad Tromp over de voorgenomen vestiging van een ALDI supermarkt in Papendrecht in het huidige gebouw van de bibliotheek.

Is een ALDI in Papendrecht wel een goede keuze?
"Ruim een jaar gelden tekende de toenmalige wethouder Richard Korteland namens de gemeente een intentieovereenkomst voor twee grote projecten in Papendrecht aan de markt. Dit samen met Bibliotheek AanZet, Volksuniversiteit Papendrecht, It-Workz, Projectontwikkelaar Rialto en horecaondernemer Björn van Dijl.

Gevolg:
De bouw van een kennismarkt, waar de bibliotheek uiteindelijk naar toe zal verhuizen, met op de begane grond een viswinkel en restaurant geëxploiteerd door de actieve horecaondernemer in deze regio. Het huidige pand van de bibliotheek wordt verkocht aan Rialto BV te Den Bosch. Dit om de exploitatie mogelijk te gaan maken voor een nieuwe supermarkt in Papendrecht. Dit wordt een ALDI.

De bibliotheek verhuist tijdelijk (?) naar Den Briel aan de Veerweg, wat nu nog leeg staat. Waarom een nieuwe supermarkt en dan nog wel op deze plaats en in deze constructie?

Waar een eigen middenstander veel moeite moet doen om zich ergens nieuw te vestigen, wordt hier een verkoop-en vestigingswisseltruc in elkaar gezet. Als zo’n bericht in de vakantieperiode komt, verwacht je natuurlijk dat dit onderwerp van gesprek in commissie(s) en gemeenteraad zal worden.

Niks hiervan. Het huidige gemeentebestuur met nieuwe wethouder, Mw. A.J. van Eekelen (ook VVD) uit Wassenaar als plaatsvervanger van de naar Meppel als burgemeester verhuisde Korteland, dendert gewoon door, zonder gesprek of overleg.

Overigens, voor bestuurders blijkt Papendrecht een aantrekkelijke gemeente te zijn. Ook Nathan Rozendaal vertrekt binnenkort om burgemeester van Elburg te worden.

Maar de burgers en bewoners in de nabijheid van de te vestigen ALDI, blijven buitenspel of worden getypeerd al lastige “oudjes”. Kan Woonkracht 10 daar niet iets aan doen, vraagt een enkel raadslid zichzelfs af??

Je gelooft dan toch je oren niet om zo mensen de mond te snoeren. Dat zijn dus onze verbinders. Wat je echter zou verwachten, gelet het coalitieakkoord “Duurzaam samen – Samen doen” van partijen met een wethouder als VVD, CDA, D’66 en  CU-SGP en de gedoogpartijen Groen Links en PvdA, gebeurt niet.

Waar men vol staat van voornemens in communicatie met woorden als gesprek met de samenleving aangaan, open en betrouwbaar, integer, samen met bewoners en op een moderne wijze daarbij staat de burger, maar blijkbaar (je gelooft je ogen niet) de gemeenteraad ook buitenspel. De wisseltruc van bibliotheek naar supermarkt kan gewoon plaatsvinden door dit betuur. Eigen rapporten worden dus niet serieus genomen en wat de oppositie als PAB en OP ook probeert, men staat veelal alleen en met lege handen. Het lijkt dus een zaak van dit bestuur, dat dwars ingaat tegen een rapport, dat op verzoek van Papendrecht door het onderzoekscentrum Drechtsteden in januari 2014 is uitgebracht.

Deze koersnotitie voor toekomstbestendige detailhandelstructuur, geeft met berekening onomwonden aan, dat er geen plaats is voor een nieuwe supermarkt in Papendrecht. Het aantal van zes, gelet op de uitbreidingen daarvan, is voldoende, gelet op de vergrijzing en het toekomstig inwonertal.

Dit richtinggevend document wordt terzijde geschoven ten faveure van eigen plannen. Wat gaat dat als gemeenschap allemaal kosten, vraag je dan toch af. In ieder geval de verhuizing naar Den Briel van de bibliotheek voor vele honderduizenden euro’s.

En…. straks nog een keer verhuizen voor een bedrag van??. En wat gaat zo’n kenniscentrum dezelfde gemeenschap kosten, jaar in jaar uit? Zo’n kolos in het centrum, is dat nu wel nodig? Verder gelet op het feit dat de huidige bibliotheek te groot blijkt te zijn voor de toekomst van AanZet. Waarom dat niet aldaar IT-Workz en Volksuniversiteit geïntegreerd met nieuwe aanbouw?

De weerstand daartegen zal voor de bewoners boven en in nabijheid van bibliotheek vele malen minder tot nihil zijn. Zeker in vergelijking met de supermarkt en de overlast ervan. Richt het dan nog open stuk weer mooi in als tuin met daarbij een zitje. En op die manier bereikt men toch als er voldoende geld is, het doel.

En woonkracht 10 ….., die kan zoals het een goede verhuurder betaamt, gewoon doorgaan met zijn verbetering/aanpassing aan de woningen. Maar allereerst beste bestuurders en vertegenwoordigers van de coalitiepartijen, ga in uw commissievergaderingen dit geheel nog eens nader bepraten en serieus bezien, want aangaande kennis/onderwijs etc. lijkt mij een nieuwe scholengemeenschap, gezamenlijk met Lage Waard en De Willem, een grotere prioriteit voor Papendrecht te hebben en al moeilijk genoeg om de financiering rond te krijgen.

Herontwikkel de Rembrandtlaan hiervoor met dan verder weer mogelijkheden voor woningbouw aldaar en ook uitbreiding voor de cultuursector. Ook schept dit mogelijkheden voor nieuwbouw in Molenvliet op de oude locatie van de Lage Waard. En op de markt: geen supermarkt ALDI maar wel woningen boven het restaurant en winkel. Daar krijgt u denk ik de handen wel voor op elkaar.

Wat economie betreft, richt u zich vooraal op de leegstand in de Meent. Dat verhoogt mede het aanzien van het centrum. Ik hoop dat de burger toch serieus wordt genomen met de verkiezingen in deze gemeente in aantocht. Doe dus wat je belooft: Communiceer en betrek de inwoner bij uw plannen. Wees geen regent en let goed op de cent."

Ad Tromp      Papendrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.