Afdelingsmanager vmbo/mavo Frans Welschen neemt afscheid bij de Willem

11 september 2017 door Hennie van der Zouw
Afdelingsmanager vmbo/mavo Frans Welschen neemt afscheid bij de Willem

PAPENDRECHT - Vrijdag 8 september zette Frans Welschen een punt achter zijn werkzame leven bij het Willem de Zwijger College om van zijn pensioen te gaan genieten.

Zelf zegt hij  ‘een late roeping te zijn’. Voordat hij het onderwijs in ging, werkte hij in de verpleging en hield hij zich met muziek bezig. Zonder hier geringschattend over te zijn, meldde hij: ‘Toen kwamen de jaren van verstand en rondde ik mijn studie aardrijkskunde af’.

Nadat hij in Rotterdam en Made werkte, heeft Frans zich ruim vijfendertig jaar met hart en ziel ingezet voor het onderwijs eerst op de toenmalige Giessenmonde Mavo in Hardinxveld-Giessendam en later op de Willem in Papendrecht. Frans heeft veel functies binnen de school gehad: zo was hij leraar aardrijkskunde, adjunct-directeur en directeur (vóór de fusie) en coördinator van de tweede klassen, conrector, staffunctionaris en tenslotte als afdelingsmanager mavo/vmbo.

Het was een warm afscheid, waarbij Frans in het zonnetje werd gezet om zijn inzet, bevlogenheid, humor, zelfrelativering,  muzikaliteit en bovenal zijn probleemoplossend werken. Bij moeilijkheden was hij er een kei in om mensen bij elkaar te brengen: door samen te buigen en niemand te laten barsten. Ook werd herinnerd dat Frans en zijn vrouw Ineke, bij de kerstbrunch voor het personeel van afgelopen jaar, enthousiast in de weer waren om met nagels lakken geld in te zamelen voor Serious Request.

De schoolband KGB (kerstgalaband) dacht Frans vrijdagmiddag nog even voor het blok te zetten. De geluidsinstallatie en het drumstel stonden opgesteld en Frans werd geacht hierachter plaats te nemen. Dat was geen punt; zonder repetitie vooraf zong en drumde hij de sterren van de hemel met zijn collega’s.

Wat zal Frans niet missen na zijn vertrek? De toenemende bureaucratisering, resultaatgerichtheid, dossiervorming en verplichtingen.

En wat zal Frans wel gaan missen? Het contact met collega’s, ouders en de mavo- en vmbo-leerlingen, want die liggen hem echt na aan het hart, de dynamiek van de school, het regelen en samenwerken.
Frans Welschen gaat met pensioen, niet omdat het werk niet leuk is. Hij wil de jaren ‘die er toe doen’ verder genieten van het leven. Met zijn vrouw Ineke gaat hij graag toeren met de caravan naar Zuid-Europa én hij gaat zich verder ontwikkelen in de muziek. Hij heeft plannen om weer in een band te gaan spelen (zang, gitaar en drums), muziek te gaan maken met jonge kinderen en als troubadour op te treden.

Kortom Frans verveelt zich niet en de Willem zal hem missen.

Foto: Martijn van der Graaf.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.