Leerlingen uit Papendrecht debatteren op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal

23 augustus 2017 door Hennie van der Zouw
Leerlingen uit Papendrecht debatteren op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal

PAPENDRECHT - Leerlingen uit Papendrecht debatteren in de Ridderzaal op Kleine Prinsjesdag
Ter voorbereiding krijgen scholieren van het Willem de Zwijger College op 30 augustus een debattraining in de klas aangeboden van het Nederlands Debat Instituut en UNICEF Nederland.

Vrijdag 15 september 2017, aan de vooravond van Prinsjesdag, is het Kleine Prinsjesdag. De 14-jarige Koningin van de Jeugd Sann Leisink draagt haar troonrede voor en de 32 beste jongerendebaters van Nederland debatteren met elkaar en Tweede Kamerleden over kinderrechtenthema’s zoals kindermarketing en jongerenparticipatie. UNICEF directeur Suzanne Laszlo: ‘Ik vind het heel belangrijk dat kinderen in Nederland op deze manier hun stem laten horen. Ze hebben een mening over onderwerpen die hen aangaan en kunnen die mening vaak prachtig verwoorden en beargumenteren.’

UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag voor de zevende keer. De leerlingen mogen in het hart van politiek Nederland in debat treden met elkaar en met Tweede Kamerleden van bijna elke grote partij. Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn is gastheer van de ochtend. De 32 leerlingen die participeren zijn de winnaars van het landelijk UNICEF Kinderrechtendebattoernooi op 1 april jl. in Arnhem.

De debatten tijdens Kleine Prinsjesdag worden geleid door het Nederlands Debat Instituut. De leerlingen van het Willem de Zwijger College worden op woensdag 30 augustus klaargestoomd voor de grote dag in Den Haag. De scholieren debatteren in de Ridderzaal over de volgende vier stellingen:

1. Migratie: elke asielzoeker tussen de 12 en 18 jaar moet worden gekoppeld aan een Nederlandse jongere.
2. Kinderrechteneducatie: kinderen moeten elk jaar op school verplicht les krijgen over kinderrechten.
3. Kindermarketing: supermarkten mogen alleen reclame maken voor gezonde voeding.
4. Jongerenparticipatie: er moet een kinderparlement komen.

Tijdens Kleine Prinsjesdag beoordeelt een jury, bestaande uit een jongere van het UNICEF Jongerenpanel, Tamara Trotman lid van de Raad van Toezicht van UNICEF Nederland en Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut, de debatten. Het winnende debatteam wint de felbegeerde beker.

Op Kleine Prinsjesdag is er ook een grote rol weggelegd voor de 14-jarige Koningin van de Jeugd, Sann Leisink. Zij zal, net als Koning Willem Alexander op Prinsjesdag, haar zelfgeschreven troonrede voorlezen met haar aanbevelingen. Sann Leisink: ‘Er gaat veel goed in Nederland, maar er gaat ook nog veel fout. Mijn opa heeft mij geleerd dat je stem laten horen de manier is om iets te veranderen. Daarom wil ik mij dit jaar inzetten om de stem van jongeren te laten horen en te zorgen dat die serieus wordt genomen. Vandaag is daarvoor de eerste stap.’ De Koningin van de Jeugd overhandigt na afloop haar troonrede aan de gastheer, demissionair staatssecretaris Van Rijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.