Arno Janssen (PAB) stelt vragen over innovatiefondsen aan Drechtstedenbestuur

02 januari 2017

PAPENDRECHT - Arno Janssen van het Papendrechts Algemeen Belang heeft op 2 januari 2017 vragen ex art. 36 RvO inzake innovatiefondsen gesteld aan het Drechtstedenbestuur. Hieronder de inhoud van de betreffende brief:

"Het is allesbehalve een geheim dat niet iedereen de afgelopen jaren gecharmeerd is geweest met wijze van aanpak en uitvoering van het regionaal meerjarenprogramma (RMJP).Vooral het in dat kader gepleegde aanvullende onderzoek (ZSM) en de instelling van nieuwe instituten, zoals laatst nog met de Economic Board Drechtsteden, heeft tot nog toe niet echt geleid tot een daadkrachtige aanpak van de uitdagingen rond economie, werkgelegenheid en duurzaamheid. Er lijkt veel tijd en energie verloren gegaan in opzet en procedures. Dit wordt met zoveel woorden vandaag in het AD bevestigd door bestuurslid Bert de Winter van de Vereniging Werkgevers Drechtsteden (WD).

Niemand?
Volgens het bestuurslid heeft geen enkele ondernemer in de Drechtsteden zich aangemeld met een energiebesparend plan. Dit terwijl duurzaamheid niet alleen een prominente plaats heeft gekregen in het RMJP, maar de Drechtsteden ook onlangs nog zijn aangewezen als één van de vijf proefgebieden. Dit leidt tot de vraag naar een eerste reactie van het Drechtstedenbestuur op deze constatering.

Werkgroepen?
Ook wordt gesproken van enkele werkgroepen die in het najaar zouden zijn opgericht. En een heuse adviesraad. Met de laatste wordt waarschijnlijk de EBD bedoeld. Dat leidt tot de tweede vraag: kan het Drechtstedenbestuur aangeven welke nieuwe werkgroepen in het licht van economie, energiebesparing en duurzaamheid aan de slag zijn gegaan?

Onduidelijkheid
Inmiddels buitelen de fondsen over elkaar heen. Zowel binnen de Drechtsteden als op nationale en internationale schaal. In het krantenbericht wordt gesproken van beschikbare gelden voor energiebesparende maatregelen ter hoogte van € 100 miljoen. Betreft dit nu het fonds in Zuid-Holland dat een uitwerking moet geven aan het klimaatakkoord van Parijs? Eerder in het jaar is namelijk eenzelfde bedrag voor energiebesparende maatregelen voor de woningmarkt (koopwoningen) genoemd in een Nationaal Energiebespaarfonds. En ook binnen de provincie is er sprake van een Energie-Innovatiefonds van € 35 miljoen, waarbij onduidelijk is of dit een nadere invulling van één van de beide genoemde fondsen betreft.

Ik verzoek het Drechtstedenbestuur een zo volledig mogelijk overzicht van de diverse beschikbare fondsen op het gebied van economie, energiebesparing en duurzaamheid te verschaffen, waarmee we als Drechtraad meer inzicht en grip krijgen.

Geen woorden maar daden
Op de Drechtstedendinsdag van 17 januari as. is er in een integrale carrousel drie kwartier ingeruimd voor een eerste kennismaking met dhr. Vollebregt, als voorzitter van de EBD. Hij zal daar niet alleen luisteren naar de wensen vanuit de Drechtraad, maar tevens een reflectie geven, mede naar aanleiding van een gespreksronde met ceo's. Dit leidt bij mij tot een déjà vu: eerder met dhr. Jansen heb ik dezelfde "actie" gezien en meegemaakt. Met de constateringen van Bert de Winter in het achterhoofd verwacht ik nu echter een daadkrachtig doorschakelen van DSB en EBD. Niet alleen om aanwezige (financiële) kansen te grijpen, maar vooral om heel concreet aan de slag te gaan met de (zoveel mogelijk duurzame) aanpak van de economie in de "maritieme topregio". De opdracht daartoe ligt er al sinds de Drechtraad het RMJP het daglicht heeft laten zien, alle andere rapporten, instituten en werkgroepen sindsdien ten spijt. De recente ontslaggolven bij de grote maritieme bedrijven maken duidelijk dat niet opnieuw meer
woorden, maar juist meer daden nodig zijn. Juist van dhr. Vollebregt worden - als ervaringsdeskundige op dit terrein - de nodige initiatieven verwacht.

De reactie van het Drechtstedenbestuur zie ik tegemoet, bij voorkeur vóór de Drechtstedendinsdag van 17 januari as." Tot zover de brief van Arno Janssen van het PAB aan het Drechtstedenbestuur over de innovatiefondsen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.