Perureizigers van de Willem weer veilig thuis

25 juli 2017 door Hennie van der Zouw
Perureizigers van de Willem weer veilig thuis

PAPENDRECHT - Zestien leerlingen en drie docenten van het Willem de Zwijger College maakten een indrukwekkende reis naar Peru. De eerste dag in Lima begon met ‘vijf rampen’: rugzak zoek, slaapzak- en matje kwijt, door dit oponthoud belandde de bus in een vreselijke file, knalde de bus tegen een viaduct en werd een pinpas ingeslikt door een pinautomaat.

Daarna kon het programma ongestoord verder gaan naar Quinua, waar werd gekampeerd. Op de school werd de groep gastvrij ontvangen. Vervolgens hielpen de leerlingen met Peruaanse buddies  zes dagen mee met de verbetering van Eco Lodge door muurtjes te bouwen, takken en blaadjes van een eucalyptus af te halen, rommel op het terrein op te ruimen, bloemen te poten en  een elfen- en kabouterdorp dorp te realiseren.

Beide groepen gaven een presentatie over hun land en er werden stierenbeeldjes beschilderd en uitgewisseld, zodat ze altijd aan elkaar zullen blijven denken. Een wandeling door het Peruaanse landschap met ruïnes en cactussen en shoppen (alpacawollen dingen en snoep) hoorde er natuurlijk ook bij.

Via een barre reis in een veel te kleine bus kwam de groep bij een school. Daar werd ook in geslapen. De jungle, het regenwoud en een bezoek aan een indianenstam waren openbaringen.

In Yanama sliepen de leerlingen bij gastgezinnen. Heel bijzonder dat deze arme mensen, het weinige dat ze hebben, willen weggeven aan hun logees. Zo is een wc is bij deze families een diep gat in de grond. Door middel van Google-translate kon er toch makkelijk gecommuniceerd worden en (kaart)spelletjes zorgden ook voor verbroedering en contact.

Bij het project van Mama Alice in Yanama hielp de groep mee met het maken van etuis en boekenleggers. Deze worden als souvenirs verkocht om zo straatjongeren op te vangen. Deze jongeren, die in het riool leven, hebben de leerlingen ook ontmoet. Ook organiseerde de groep een dag met spelletjes voor jonge kinderen in de stijl van koningsdag en werd de koksschool bezocht.
Als ‘toetje’ van de reis werden de Ballestaseilanden bezocht. Vanaf de boot genoot de groep van de meest prachtige landschappen: helderblauwe wateren en eilanden vol felgekleurde rotsen en inhammen. Ook werden vele dieren gespot: zeeleeuwen, pinguïns, krabben en enorm veel vogelsoorten waaronder honderden Peruaanse pelikanen.

Tenslotte werd met buggy’s over gigantische zandvlaktes gescheurd en kon aan sandboarden worden gedaan. Moe, maar voldaan en zovéél ervaringen rijker kwam de Perugroep maandag 24 juli na drie weken bij de Willem aan. Het was een reis om nooit te vergeten.

Bron foto: Willem de Zwijger College.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.