Vluchtelingen en (taal)maatjes samen aan de picknick

10 juli 2017 door Hennie van der Zouw
Vluchtelingen en (taal)maatjes samen aan de picknick

PAPENDRECHT - Oerhollandse krentenbollen en Syrische zoetigheden lagen zaterdag gebroederlijk naast elkaar op de tafel vol lekkers voor de jaarlijkse picknick van de Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht (SIHVPa). In het Vondelpark schoven zo’n honderd statushouders en hun (taal)maatjes aan.

Elke gast had wat lekkers gemaakt (of gekocht) en meegebracht naar de picknick. Er was eten in overvloed. Speciaal voor de kinderen waren er spelletjes en een springkussen. De ontmoeting voltrok zich in een prima sfeer, onder een weldadig zonnetje.

Helpende hand
De SIHVPa biedt een helpende hand aan vluchtelingen (statushouders) in Papendrecht. De stichting doet dat door het geven van taalondersteuning, waarbij vaak een vriendschappelijk contact met de vluchtelingen ontstaat. Taalmaatjes helpen de statushouders bij het spreken en schrijven van de Nederlandse taal.
De stichting wil verbindingen smeden tussen vrijwilligers en statushouders. Hiervoor worden momenten van ontmoeting georganiseerd. Behalve de jaarlijkse picknick is er een twee keer per jaar een Meet & Eat waarbij statushouders en hun maatjes samen de maaltijd gebruiken.

Wachtlijst
Op dit moment helpen de vrijwilligers van de SIHVPa ruim veertig statushouders(gezinnen). Door het enthousiasme van de statushouders die al een (taal)maatje hebben, melden zich regelmatig nieuwe statushouders aan. Er is dan ook een wachtlijst. De stichting is op dit moment met name op zoek naar mannelijke vrijwilligers voor enkele jonge vluchtelingen. Als maatje bezoek je regelmatig de statushouder, je drinkt koffie met hem/haar, maakt een praatje en oefent de lesstof van school. Zo hebben de vluchtelingen een Nederlands contact die hen wegwijs maakt in onze samenleving en met hen de Nederlandse taal oefent. Wie interesse heeft om als vrijwilliger actief te worden voor vluchtelingen kan op de website www.sihvpa.nl meer informatie vinden. Men kan zich ook per e-mail als maatje aanmelden via coordinator@sihvpa.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.